Vi opfatter helårsboligen som pensionsopsparing

Foto: Boligsiden

Mit hjem er min opsparing. 60 procent opfatter enten helt eller delvist deres helårsbolig som pensionsopsparing, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Vores hjem er ikke bare vores base og rammen om vores hverdag. Mere end halvdelen af de adspurgte på Boligsiden.dk svarer, at helårsboligen også helt eller delvist opfattes som pensionsopsparing. Godt 13 procent svarer, at boligen helt opfattes som pensionsopsparing, mens 46 procent svarer, at boligen delvist opfattes som pensionsopsparing. 37 procent opfatter ikke boligen som pensionsopsparing.

”Mange lever stadig efter den gamle regel om, at det er sikkert at investere i mursten. Det er det ofte også på den lange bane, men der er ingen garantier. I nogle områder af Danmark, er boligerne faldet så meget i værdi, så hvis man har satset på dem som pensionsopsparing, så har man ikke tilnærmelsesvis fået det ud af dem, som man havde satset på for et par årtier siden”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Har man boet i boligen længe, og er lånet betalt ud, har man dog stadig en billig bolig til sine seniorår, om end boligen måske ikke kan sælges for et imponerende beløb.

Vi tror ikke på sommerhusene

Mens tror fast på vores helårsboliger, har vi på ingen måde samme fidus til vores sommerhuse. En tidligere undersøgelse fra Boligsiden.dk viser, at vi primært køber sommerhuse for at bruge dem selv, og kun i mindre grad køber dem som investering. Kun 13 procent køber sommerhus som investering i håbet om at kunne score en gevinst, hvis det stiger i pris.

Læs også: Vores sommerhuse er ikke investeringsobjekter

Vi stoler altså mere på vores helårsboliger end på sommerhusene. Det skyldes formodentlig både, at helårsboligen kan have et længere tidsperspektiv i forhold til salg, men også at sommerhusmarkedet har været hårdt ramt af finanskrisen og kun så småt er ved at komme i omdrejninger igen. Sommerhuse er og bliver et luksusgode, der hurtigt kan blive ramt af forandringer i folks privatøkonomi, og derfor er markedet for sommerhuse usikkert sammenlignet med markedet for helårsboliger.

Find mere om