Vi gider ikke prangende prydhaver

Tiden er forbi, hvor ihærdige husejere gik i haven og nussede om sirligt anlagte bede med prydblomster. I dag vil vi have græs og naturgrunde og gider hverken fine bede eller japanske haver, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Der var en gang, hvor man vurderede husets ejer på forhaven. Var den pæn og nydelig, var der sikkert også pænt og nydeligt indenfor og styr på familiemedlemmerne. Var forhaven rodet, var det ikke sådan nogle mennesker, man skulle omgås. Men det lader til tiderne har skiftet, for er der noget, vi ikke gider, så er at nusse om prydhaver. I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 35 procent, at de foretrækker en have, der primært består af en græsplæne, mens 20 procent går efter en naturgrund. 18 procent vil godt bruge tid på haven, hvis de får et udbytte ud af den, og de vælger derfor nytte- og frugthaven. Kun 12 procent vælger en have med en masse flotte bede, og 8 procent boykotter havearbejdet fuldstændigt og går efter en flisehave. Den japanske have får kun stemmer fra 5 procent.

”Der er ingen tvivl om, at husejerne stadig gerne vil have en have; bare den ikke kræver for meget arbejde. Græsset, der kun skal slås, og naturgrunden, der næsten passer sig selv, passer godt til vores livsstil, hvor vi hellere vil bruge tid på at grille og spille bold i haven i stedet for at klippe roser og luge ukrudt”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Nak og æd dine hjemmedyrkede grøntsager

Mange vil gerne dyrke sin egen mad, og nyttehaven er populær sammen med frugthaven, der kræver et minimum af arbejde.

”Hvis der kommer et udbytte ud af havearbejdet, gider mange nok godt alligevel. Samtidig er der et romantisk ønske om at være selvforsynende og vide, hvor fødevarerne kommer fra. Anført af Bonderøven går vi derfor i krig med at holde høns og dyrke kartofler – i hvert fald indtil vi finder ud af, at det altså også tager ret meget tid. Men har man en nyttehave, får man et resultat, der er lidt mere anvendeligt end en æstetisk flot have”, siger Birgit Daetz.

Mange muligheder for havefolket

Over en tredjedel af alle de villaer og rækkehuse, der er til salg, har en grund på over 1.000 kvadratmeter. Der er dermed små 14.000 huse at vælge imellem med en have, der er stor nok til et velvoksent urtebed eller en lille boldbane. Er det slet ikke nok til dig, skal du op i størrelse. Godt 1.300 villaer og rækkehuse har en grund på over 10.000 kvadratmeter, og her får du snildt plads til en fodboldbane i fuld størrelse.

Se villaer og rækkehuse med grund på over 1.000 kvadratmeter

Se villaer og rækkehuse med grund på over 10.000 kvadratmeter

Sådan gjorde vi:
På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 7. april – 14. april spørgsmålet: ”Hvilken have foretrækker du?” 1.242 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om