Boligejeren største frygt er stadig at hænge på boligen og ikke kunne få den solgt. Det viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.
Boligejerens værste mareridt er stadig ikke at kunne få boligen solgt. Det viser en ny undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk. Præsenteret for forskellige onder, valgte 27 procent af brugerne på Boligsiden.dk dét ikke at kunne få boligen solgt som det værste. På andenpladsen over ting, der bekymrer boligejerne mest, ligger frygten for at miste jobbet. 19 procent bekymrer sig over, at skatterne kan stige, og lige så mange er bange for en fyreseddel.
”Vi foretog samme spørgeundersøgelse for et år siden, og også dengang var et manglende salg af boligen den største bekymring. Og det med god grund. Mange kan ikke realisere drømmen om ny bolig, før den gamle er solgt, og man kan hurtigt komme til at sidde fast i en uønsket boligsituation, hvis boligsalget trækker ud”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, der derudover nævner de økonomiske aspekter ved ikke at kunne få solgt:
”Nogle tager chancen og køber ny bolig, før de har solgt den gamle. Hvis salget så trækker ud, risikerer man at sidde med dobbelte terminer, skatter mv. Hvis man som skilsmissepar skal have boligen solgt, kan det også være en stor økonomisk byrde, hvis boligen ikke bliver hurtigt afviklet. Hvis man allerede er flyttet fra hinanden og skal have økonomien til at hænge sammen, indtil boligen er solgt, sidder mange ofte ekstra hårdt i det i den periode”, siger Birgit Daetz.
Stop på afdragsfrihed bekymrer mindst
Kun 4 procent mener, at afslutningen på den afdragsfrie periode på lånet er den største bekymring. 8 procent frygter stigende renter, og knap 10 procent frygter stigende energipriser. Afslutningen på den afdragsfrie periode kan ellers have store betydning for privatøkonomien, men meget tyder på, at danskerne har styr på deres boliglån og har planlagt, hvordan økonomien skal fungere, både før og efter afdragene skal falde.
Vi frygter at blive låst fast
Bekymringen om ikke at kunne sælge boligen kan hænge sammen med frygten for at ikke at være herre over sit eget liv og fx hænge fast i sin bolig mod sin vilje. Og dermed kommer det manglende salg ind på førstepladsen over trælse ting. De andre trælse ting er faktorer, der påvirker vores privatøkonomi, men ikke nødvendigvis vores privatliv i så høj grad som et manglende boligsalg gør.
”Vi kan skære en ferie væk og dermed betale eventuelt stigende renter eller energipriser. Men hænger vi på et hus, vi gerne vil ud af, er det straks værre. Her skal man nok være hurtigere til at gå i dialog med sin ejendomsmægler og diskutere mulighederne for enten prisnedslag, brug af en boligstylist eller andet, der kan sætte fut i boligsalget”, siger Birgit Daetz.
Boligstylist Birgitte Vosper har flere gode råd til dem, der ønsker et hurtigt salg. Hun anbefaler altid at få ryddet godt op og ikke mindst ryddet ud i møblerne, at få gjort ordentlig rent og droppe de meget stærke farver på væggene.
Den rette pris og den gode beliggenhed vil altid spille ind, men selv et godt hus kan blive et hængeparti i statistikken, hvis det fremstår kedeligt eller rodet.
Læs også: Går dit boligsalg for langsomt?