Vi forelsker os i vores boliger

Hjertebanken, åndenød og svedige håndflader. Mere end hver fjerde boligsøgende har oplevet at blive forelsket i en bolig på samme måde som i en person, viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Stærke følelser afgør dit boligkøb.

Vi kommer med hjertet i hånden og følelserne uden på tøjet, når vi går til boligfremvisning og søger bolig på nettet. I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 27 procent, at de har oplevet at føle sig forelskede i en bolig med mange af de samme symptomer, som var de forelsket i en person.

”Boligkøb er en meget følelsesladet affære. Vi investerer i vores drømme og håb om vores nye liv, når vi køber bolig. På grund af klimaet, er danskerne et folkefærd, der bruger meget tid indendørs, og boligen som rammen om vores liv, spiller derfor en meget stor rolle”, siger Birgit Datz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

At en bolig kan vække så stærke følelser bekræftes af en amerikansk undersøgelse foretaget af boligsitet Realtor.com, hvor hele 69 procent af de adspurgte indrømmer, at de har været boligforelskede. Undersøgelsen afslører desuden, at kvinder har tendens til at forelske sig i boliger, der er dyrere end de har råd til, mens mænd har tendens til at forelske sig først i den ene bolig og så i den næste. Fælles for kønnene er, at de primært tænder på de udendørs arealer som haver, gårdhaver og terrasser.

Hjerteknusere

Men med forelskelse følger hjertesorger. Hvis man hører til dem, der gentagende gange forelsker sig i huse, man ikke har råd til, kan man opleve samme følelser som ved regulære hjertesorger. Og man forstår også skuffelsen, når drømmeboligen bliver solgt for næsen af én; så kan man glide ned i samme tristesse som ved et brud med en kæreste.

Gør dit hus klar til en date

Skal du sælge din bolig, skal du klargøre det, som om det skulle på en date. Som sælger skal du sikre dig, at mindst én person forelsker sig så meget i dit bolig, at den bliver solgt. Du behøver ikke at få alle til at elske dit hjem; det er langt mere effektivt at prøve at forføre en bestemt type købere og målrette din stil og stemning mod eksempelvis børnefamilier, ældre eller studerende.

Bor du i hus, skal du huske ikke bare at tune boligen indenfor, men også gøre noget ud af haven og ikke mindst forhaven og indgangspartiet. I den amerikanske undersøgelse svarede ca. 30 procent af både mænd og kvinder, at de faldt for boliger med fortovscharme, altså boliger der helt udefra fortovet virker indbydende. Så fej fliserne og hiv ukrudtet op foran døren, så dit hus giver et godt førstehåndsindtryk. Der må ikke være knækkede fliser man kan snuble over. Som vejret er nu, er de fleste haver ikke særligt spændende, men du kan stadig sætte et par grønne planter i krukker foran døren.

Ingen forelsker sig i nullermænd og vasketøj

Boligstylisten Birgitte Vosper fra Busy Bees Boligstyling lever af at få boligkøbere til at forelske sig i de boliger, hun styler.

”Jeg bliver helt bestemt boligforelsket selv. I det sekund jeg træder ind i et hus, kan jeg mærke, om den taler til mig eller ej. Men for mig handler det ikke om, at boligen er gudesmuk, men om hvorvidt der er en god stemning”, siger Birgtte Vosper.

For at fyre op under følelserne hos boligkøberne, skal du klargøre dit hus, så forelskelsen bliver en realitet.

”Det er faktisk det samme, som en date. Tal til følelserne. Har du et hus med lavt til loftet, så spil på hyggen. Læg et lækkert tæppe under sofabordet, tænd op i pejsen, og bor du i en stor lejlighed med samtalekøkken, er det en god idé at spille på det minimalistiske med rene linjer. Sælger du en villa i et børnevenligt kvarter, er haven et af de vigtigste parametre. Her skal du forføre din køber med en flot nyslået græsplæne. Mal legehuset og vask gyngerne af. Jeg er også stor fan af at højtryksspule terrassen og sætte hynder i havemøblerne, i hvert fald, når du har fremvisninger. Over hele linjer gælder det dog om, at der er rent og rydeligt. Der er ingen, som bliver forelsket i nullermænd og vasketøj”, siger Birgitte Vosper.

Sådan gjorde vi

Boligsiden.dk stillede vi i perioden 12. – 19. februar spørgsmålet: ”Har du prøvet at føle dig forelsket i et hus med nogle af de samme symptomer, som hvis du var forelsket i en person?” 1.059 personer svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Har du prøvet at være forelsket i en bolig? (Boligsiden.dk)
Find mere om