Vi er vilde med julelys

Jul og gaver. Foto: Pixabay.

Det varer ikke længe, før julelys pryder gader og stræder. Og langt de fleste glæder sig til, at december bliver lyst op, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk, der har undersøgt holdningen til vores naboers julelys.

Når mørket kommer krybende, og julen står for døren, er julelysene noget af det, der lyser op og skaber hygge. Det er i hvert fald den overvejende opfattelse af julelysene, hvis man skal tro seneste undersøgelse fra Boligsiden.dk. Her er det kun 12 procent, der enten hader julelys eller er ligeglade med dem. I den anden grøft er der 23 procent, der elsker alle julelys, og 45 procent synes, at naboens julelys er helt fine, så længe de ikke blinker forstyrrende ind i deres egen stue. Dertil kommer 18 procent, der synes, at julelys er fine, så længe de befinder sig i en almindelig lyskæde og ikke i et lysende inferno af blinkende rensdyr, julemænd og gaver.

”Mange er tilsyneladende rigtig glade for naboens julelys. Det er et fåtal, der decideret hader julelys. Men vil man pleje sit naboskab, skal man overveje, om ens egne julelys kommer til oplyse og blinke ind i naboens stuer. Selv den største entusiast kan blive træt af julelys, hvis de skaber en hel måneds discolys inde i stuen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Julelys og nabokrig

Historisk set ved vi, at julelys kan være årsagen til nabostridigheder, og det er netop en overflod af farvet lys, der blinker, der kan drive naboerne til vanvid. Som udgangspunkt må du ikke sætte lysinstallationer op, der er til ulempe for dine naboer, og naboen er i sin gode ret til at klage, hvis dine lys er til gene.

For at undgå at det kommer til klager og nabokrig er det derfor en god ide at tale med naboen, enten inden du hænger lysene op, eller så snart du har gjort det, så naboen kan vurdere, om lysene blinker ind i stuen.

”Tit vil man jo som nabo bare gerne spørges og høres, og vi kan se af vores undersøgelse, at langt de fleste på forhånd er positivt stemt over for julelysene. Så med mindre dine julelys er lidt ud over det sædvanlige eller er placeret uheldigt, så burde der ikke opstå problemer. Og så er det jo en god lejlighed til lige at hilse på naboen og ønske glædelig december”, siger Birgit Daetz.