Vi er blevet bedre venner med naboen

Tolerancen over for vores naboer er steget de seneste tre år. Det viser en helt ny undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk. Samme tendens ses i antallet af kommunale hegnsyn.

En helt ny afstemning blandt brugerne på Boligsiden.dk viser, at 41 procent ikke er generet af deres naboer. I 2015 var det blot hver tredje, der ikke var generet af dem, de boede ved siden af.

”Undersøgelsen viser, at der er øget fokus på at holde sig på god fod med naboen, og at tolerancen er blevet større. Dermed kan flere drage nytte af de mange fordele, der er ved at have et godt naboskab. Er man gode venner, holder man med største selvfølgelighed øje med hinandens huse, når naboen er på ferie. Og så kan man være fælles om hækklipning og snerydning. Det er win-win at være gode venner med naboen,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Afstemningen viser desuden, at hvis man endelig er generet af naboen, så er det i høj grad støj, der irriterer, mens husdyr og diverse lugtgener er de næste syndere på listen.

Færre sager hos kommunerne

Boligsiden.dk’s afstemning viser også, at det sjældent er skellet mellem naboers grunde, der er årsag til nabostridigheder. Hos Foreningen af Hegnsyn i Danmark opgøres hvert år antallet af hegnsyn, og her viser tallene også, at der er færre nabostridigheder end tidligere. Således faldt antallet af sager fra 2016 til 2017 med hele 25 procent, mens antallet af forlig steg til næsten en tredjedel af alle sager.

”Det giver en helt klar indikation på det samme: At vi er blevet bedre venner med vores naboer. Desuden er det positivt, at der i nabostridigheder om hegn og skel er flere, der kan løse deres tvister på baggrund af syn fra kommunen,” siger Birgit Daetz og slår fast:

”Vi kender jo alle sammen det der med, at vi lettere kan bære over med en flakkende kat, hvis vi kender kattens ejermand. Derfor er betingelserne for et godt naboskab også forbedret, hvis vi sender naboen et smil og siger hej, når vi alligevel begge er i haven for at slå græsset.”

Sådan gjorde vi

Afstemningen er foretaget blandt brugerne på Boligsiden.dk i perioden fra den 21. til den 27. juni. I alt er der afgivet 1.139 svar til spørgsmålet: