Vand eller by? Det drømmer boligkøberne om

Foto Boligsiden

Vil du helst bo ved by eller vand? Boligsiden.dk’s brugere har fældet dom, og resultatet er i vandets favør, men byen er også populær.

Bølgeskvulp i baghaven vil nok altid være populært, især hvis du samtidig kan få lov at bo tæt på indkøbsmuligheder og cafeliv i byerne. Men hvad hvis du skulle vælge mellem enten at købe bolig tæt på vand eller tæt på by? Så ville valget straks være sværere.

Boligsiden.dk har stillet brugerne netop dét spørgsmål, og ud af i alt 1.236 besvarelser har lidt over halvdelen tilkendegivet, at de helst vil købe bolig tæt på vand, mens 40 procent vælger byen.

”Det er overraskende, at så mange af vores brugere har valgt byen, for vandet er traditionelt endnu mere populært. At 60 procent, trods alt, vælger vandet, er ikke overraskende. I hvert fald ikke, hvis vi antager, at brugerne forholder sig til deres eget nærområde. For bor du i vandkantsdanmark står valget måske mellem at bo i en lille landsby ved havet eller i en større by, der kræver, at du flytter langt væk,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

”Men når alt kommer til alt, vil de fleste af os gerne have begge dele. Og det er ikke så underligt, når vi ser på vores byers udvikling, for det ER faktisk muligt i flere danske byer at bo tæt ved begge dele, men det afspejler sig selvfølgelig også i priserne,” uddyber Birgit Daetz.

Vand i byen

Og det har hun ret i. Der popper boliger op langs Københavns Havn, mens søerne, Nyhavn og Christianshavn også stikker ud i Hovedstaden. Aarhus har Åen og bugten, mens byer som Aalborg, Esbjerg, Randers og Vejle integrerer havnemiljø og vand i byen.

Ifølge lektor i byplanlægning ved Aalborg Universitet, Jørgen Møller, skyldes det, at der er en international tendens mod, at vi gerne vil bo og leve tæt ved vand. Det udtalte han til Randers Amtsavis tidligere på året. Samtidig er der gang i en bevægelse, som Dansk Byggeri kalder en dobbelt urbanisering, hvor folk flytter fra landsbyen til en lokal hovedby og til storbyerne. De forventer, at 27 procent af alle danskere i 2025 ønsker at bo i en af landets fire største byer.

”De tendenser lyder modstridende, men det er de ikke nødvendigvis. Det er et udtryk for det, vi også kan se hos vores brugere. At valget ikke altid er et enten-eller, men at det ofte er både-og,” siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi:

Fra den 25. til den 29. januar 2017 spurgte vi Boligsiden.dk’s brugere: ”Hvis boligerne koster det samme, hvor vil du så helst købe?” Vi fik 1.236 svar, og de fordeler sig således:

59,7 procent vil købe ved vand
40,3 procent vil købe ved by

Find mere om