Udvikling i huspriser: Danskerne er mere optimistiske end eksperterne

Foto: Boligsiden

Mens både Nationalbanken og Det Økonomiske Råd forventer faldende huspriser i 2020 på omkring to procent, udtrykker brugere af Boligsiden i ny afstemning større optimisme.

I første halvår af 2020 steg priserne på villaer og rækkehuse med 1,2 procent. Det skete på trods af, at alle eksperter forventede prisfald som følge af corona.

Nu venter så resten af 2020, hvor udløbet af hjælpepakkerne vil få betydning for beskæftigelsen, boligsalget og prisudviklingen. Nationalbanken forventer et samlet prisfald for 2020 på 2,3 procent, mens Det Økonomiske Råd er lidt mere optimistiske med en prognose om et prisfald på 1,8 procent.

”Da Danmark lukkede ned i marts, var vi alle sammen sikre på, at boligpriserne ville falde. Indtil videre er det ikke gået sådan. Tværtimod er priserne overraskende nok steget. Det har udraderet eksperternes mest pessimistiske scenarier for 2020, og vi har alle ændret vores forventninger, prognoser og forhåbninger til året – heldigvis,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

To tredjedele af brugere er uenige

Om eksperterne får ret denne gang, ved vi selvsagt ikke endnu, men spørger vi Boligsidens brugere, er der et flertal, der mener, at prognoserne er for pessimistiske.

Ud af 1.365 svar regner 37 procent med, at priserne stiger, mens 31 procent tror på, at priserne forbliver uændrede (+/- en procent). Den sidste tredjedel har svaret, at de tror på faldende priser.

”Der er ikke noget at sige til, at danskerne er optimistiske. Salgstallene har været forrygende de sidste tre måneder, og vi har fortalt den ene gode historie efter den anden om et marked, hvor køberne flokkes om varerne på hylderne. Men måske er brugerne lidt for optimistiske her. Vi forventer i hvert fald, at der vil komme bølgeskvulp henover efteråret. Heldigvis er der ikke længere forventninger om, at det bliver i form af prisfald på de meget voldsomme otte-11 procent, der blev talt om i starten af corona,” siger Birgit Daetz.

I forlængelse af prognosen om et prisfald på huse i 2020, forventer både Det Økonomiske Råd og Nationalbanken, at priserne stiger i 2021 og 2022.

Afstemningens resultater:

Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 27. juli til 3. august 2020. I alt er der afgivet 1.365 svar til spørgsmålet: ”Hvad tror du, der sker med huspriserne i andet halvår af 2020?”. Svarene fordeler sig således:

Find mere om