Trods tørken: To ud af tre frygter oversvømmede kældre

Foto: Boligsiden

Det har næsten ikke regnet de seneste halvanden måned, og DMI’s tørkeindeks kysser toppen af skalaen. Alligevel viser en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk, at boligkøberne for femte år i træk er bange for oversvømmelse i underetagen, når de kigger på huse med kældre. Bekymringen er konstant og ser ud til at være kommet for at blive.

Ved du, hvor dit regntøj ligger? Sikkert ikke. For det er virkelig lang tid siden, du har haft brug for det. Ifølge DMI gav maj måned blot 18 millimeter regn, og det såkaldte tørkeindeks rammer nu flere steder i landet toppen af skalaen.

Foreløbig har vi ikke haft brug for regntøjet til at beskytte os mod de massive regnskyl, som de danske somre ellers er blevet berygtede for. Det betyder dog ikke, at boligkøberne har glemt de sommerskybrud, der de seneste år har resulteret i oversvømmede kældre og ødelagte værdigenstande. En ny undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk, viser, at 62 procent er bange eller nervøse for oversvømmelse, når de kigger på hus med kælder. Yderligere 27 procent svarer, at det har betydning, hvis huset ligger meget lavt eller på anden måde er udsat.

”De fleste af os kender mindst én, der oplevede, at indholdet i deres kælder bogstaveligt talt sejlede rundt, da vi i 2011 havde det historisk voldsomme skybrud. Hvis vi ikke var bevidste om det i forvejen, gjorde offentligheden os dengang bevidste om, at det er afgørende, at vi sikrer os mod skybrud,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Vi har spurgt vores brugere om det her hvert år siden 2013, og vi har hver gang, med små afvigelser, fået samme svar. To ud af tre overvejer deres frygt for vand i kælderen, når de ser på hus med kælder, mens yderligere en fjerdedel er nervøse, hvis huset er særligt udsat. Den her bekymring ser ud til at være kommet for at blive.”

Skybrud på den anden side af tørken

Frygten for vandskader i kælderen er ikke ubegrundet, selv om vi lige nu oplever den værste tørke i Danmark i 10 år. DMI og Videncenter for Klimatilpasning lavede i starten 2010’erne et studie, der viste, at regnmængderne om sommeren vil stige med syv procent frem mod 2050, og at lange tørkeperioder afløses af kraftige skybrud. Der kan altså ligge ekstreme regnskyl og vente på os på den anden side af tørken.

Danskernes bekymring for risikoen for oversvømmede kældre kan altså blive aktiveret i forbindelse med rigtig mange fremvisninger.

”Der er mange forskellige typer af kældre, og der er også rigtig mange, der har klimasikret kælderen. Så har man de her bekymringer, så tag det op med ejendomsmægleren. Han kan være med til at lindre din bekymring eller give dig nogle tips til, hvordan du sikrer dig i den bolig, du kigger på,” siger Birgit Daetz.

Ifølge en undersøgelse lavet af YouGov for ejendomsmæglerkæden home er det ikke bare boligkøberne, men også boligejerne, der frygter oversvømmede kældre. 11 procent af de adspurgte forklarer, at de frygter oversvømmelser i deres nuværende bolig.

Tre nemme råd til at begrænse skaderne

  • Luk vinduer, døre og udluftningskanaler og -spjæld, så det ikke regner direkte ind.
  • Rens tagrender og afløb, så vandet kan løbe væk.
  • Fjern værdifulde genstande og ting, der ikke kan tåle vand, fra kælderen. Brug stålreoler og andet standhaftigt materiale til kældre, der kan blive udsat for fugt.

Se flere råd hos Bolius.dk.

Sådan gjorde vi
Fra den 1. til den 12. juni spurgte vi brugerne på Boligsiden.dk: ”Har det betydning, når du kigger på hus, hvis der er en kælder, der kan blive oversvømmet?”. Vi fik 1.036 svar, der fordelte sig således:

Har det betydning, når du kigger på hus, hvis der er en kælder, der kan blive oversvømmet?

øhus
Find mere om