To ud af tre står ikke selv for egen privatøkonomi

Mange, der lever i et parforhold, overlader privatøkonomien til partneren. To ud af tre holder fingrene fra deres egne økonomiske forhold, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Hvem styrer budgettet hjemme hos dig? Hvem betaler regningerne, sikrer, I får jeres skattefradrag, og at der er styr på lån og bankforhold? Blandt dem, der bor sammen med nogen, klarer 35 procent privatøkonomien i fællesskab, men i 36 procent af tilfældene er det manden, der står for privatøkonomien, mens det i 27 procent af tilfældene er kvinden i huset, der styrer finanserne. Det viser en ny undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk.

Selvom man i godt en tredjedel af de fælles husholdninger deler opgaven, er der altså i to tredjedele af tilfældene kun én person i husstaden, der for alvor har fingrene nede i fx bank- og skatteforhold.

”Der er mange, der overlader ansvaret for egen privatøkonomi til partneren. Det kan give problemer, hvis man går fra hinanden, eller den økonomiansvarlige dør, og den uerfarne part fra den ene dag til den anden, selv skal holde styr på det hele. Desuden er der uheldige eksempler på boligkøbere, hvor den ene part ikke står på skødet til boligen, men som stadig hæfter for gælden. Har man ikke kendskab til sine egne lån og gæld, risikerer man at stå dårligt i forbindelse med skilsmisse eller død – uden at vide det, før det er for sent”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Få styr på gæld, pension – og alt det andet

www.raadtilpenge.dk kan du finde gode råd til næsten alt, der lugter af privatøkonomi. Bliv klogere på, hvordan du lægger et budget, hvordan du tjekker boliglån og får styr på forskellige lånetyper og meget mere. Er du novice ud i privatøkonomi, er siden her et godt sted at starte. www.raadtilpenge.dk er sat i søen af Penge- og Pensionspanelet, der blev oprettet i 2007 ved lov af et enigt Folketing. Et af Penge- og Pensionspanelets erklærede formål er at udarbejde objektiv forbrugerinformation om finansielle produkter og ydelser.

Studerende: Undgå at gå på røven

Netop nu starter mange unge studie, og mange flytter ud i egen bolig for første gang. Her kan der hurtigt komme en periode, hvor der ikke rigtig er styr på, hvad der går ind og ud af kontoen, og hvad der skal betales hvornår. Økonomien kan hurtigt komme til at sejle, men der er gratis råd at hente til dem, der gerne vil navigere sikkert gennem en årrække med stram økonomi.

Facebook-siden På Røven er målrettet unge, og siden er også et initiativ under Penge- og Pensionspanelet. Her er der spandevis af gode råd at hente, både til hvor du kan få rabatter, hvordan du kan spare penge i hverdagen, og hvordan du lægger et budget.

Sådan gjorde vi:

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 31. juli – 5. august 2015 spørgsmålet: ”Hvem står for privatøkonomien i dit hjem?”. 1.036 svarede.

Find mere om