Støj, lugt og naboens dyr er det, der irriterer os mest ved vores naboer, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk. Det gode naboskab kræver diplomati og omtanke.
Spontane fester med volumenknappen på maks, gøende hunde og naboens cigaretrøg, der bølger i tåger direkte ind i din stue, kan få selv den mest overbærende nabo til at overveje at flytte. Og netop støj, lugt og naboens dyr er de tre faktorer, der generer os mest ved vores naboer, viser en ny undersøgelse blandt 1.119 af brugerne på Danmarks mest besøgte boligportal, Boligsiden.dk.
24 procent svarer i undersøgelsen, at de er generet af naboens støj, mens 11 procent er mest generet af naboens dyr. 10 procent er trætte af lugten fra naboens skorsten, grill eller cigaretter, mens 9 procent er generet af naboens børn. Naboens rod og affald er et problem i 7 procent af tilfældene. Kun 4 procent har problemer med, at naboen ikke respekterer skellet. Flere nævner konkret, at naboen har høje træer, der skygger, og at naboen er ubehagelig, egoistisk og sur.
”Det er positivt, at hver tredje er glad for sine naboer; det betyder, at et stort antal mennesker trods alt er gode til at bo ved siden af hinanden. Men når to tredjedele er generet af naboen, kunne det tyde på, at vi generelt er for dårlige til at få nabokonflikterne løst, når de opstår”, siger Birgit Daetz, der er er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk og fortsætter:
”Hvis man første gang taler med sine naboer, når man rødglødende af arrigskab går ind og beder dem skrue ned for musikken, er der lang vej til et velsmurt naboforhold. Når man flytter et nyt sted hen, bør man tænke langsigtet og fra starten overveje at komme på god fod med naboerne”.
En tidligere undersøgelse viser, at mere end hver tredje er så generet af naboen, at de overvejer at flytte eller allerede er flyttet alene på grund af naboen.
Beskyt dit nye naboskab
Når du flytter, kan du selv gøre meget for både at forebygge og løse de nabokonflikter, der kan opstå.
”Du kan selv med en enkel indsats forebygge en konflikt med din nye nabo. Nøgleordet er at satse på naboskabet. Når du investerer lidt tid i dine nye naboskaber, opbygger du den sociale lim, der kan sikre dig, at du og din nabo ikke kommer på kant med hinanden, næste gang I oplever, at I vil noget forskelligt, eller I har forskellige forventninger til, hvordan jeres naboskab skal være”, siger antropolog, konfliktmægler og indehaver af kursusvirksomheden ETNOVATOR ApS Anne-Marie Christensen, der kommer med disse gode råd til, hvordan du får det bedste ud af dit naboskab.
Fem gode råd til forebyggelse af nabokonflikter
- Invester lidt tid og interesse i dine nye naboskaber.
- Informer eller inddrag din nabo i de planer om at lave om, som vil påvirke din nabo.
- Giv plads til, at nye naboskaber betyder nye måder at omgås hinanden.
- Forsøg ikke at tvinge din vilje igennem over for dine nye naboer.
- Accepter, at dine naboer er forskellige og måske noget forskelligt med naboskabet.
Fem gode råd til at løse nabokonflikter
- Sov på det, men vent ikke for længe med at tale med din nabo om det, I er uenige om.
- Styr din vrede, inden du taler med din nabo. Vrede kan ødelægge muligheden for en god løsning.
- Se også tingene fra din nabos side – ikke kun fra din egen.
- Se din konflikt som en forhandling, der skal afdække, hvad der er vigtigt for både dig og din nabo.
- Undgå bebrejdelser – det gør ikke din nabo forhandlingsvillig.
Kilde: Nabokonflikt – løs den selv af Anne-Marie Christensen
Sådan gjorde vi:
På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 18. – 24. juni 2015 spørgsmålet: ”Hvad generer dig mest ved din nabo?” 1.119 svarede, og svarene fordelte sig sådan her: