To ud af tre boligkøbere vil have en købmand i gåafstand

Lukket Aldi

Lukket Aldi. Foto: Byrd/Tina Mai

Selvom fødevarer i dag kan købes på internettet med levering til døren, har vi ikke vendt købmanden ryggen. To ud af tre boligkøbere vil stadig have en købmand eller butikker i gåafstand fra den bolig, de planlægger at købe, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Selvom det er belejligt at få leveret varer direkte til døren, er vi ikke blevet trætte af at handle i fysiske butikker, hvor vi selv skal slæbe varerne med os ud af butikken og hjem på matriklen. Det lokale butiksliv er stadig et hit hos boligkøberne, hvor to ud af tre synes, at det enten er vigtigt eller meget vigtigt, at der er købmand og butikker inden for gåafstand af den bolig, de skal købe. Det er et resultat, der ikke har ændret sig de seneste ni måneder; her blev brugerne på Boligsiden.dk stillet samme spørgsmål, og her bakkede de i lige så høj grad op omkring det lokale handelsliv.

”Der er ingen tvivl om, at købmand og butiksliv har betydning især i de små samfund, og det kan få fatale følger for landsbyerne, hvis butikkerne lukker. Men noget af ansvaret ligger også hos forbrugerne. Det er ikke nok gerne at ville have en by med lokale butikker, hvis man ofte selv vælger at handle på nettet eller i større byer, når det kommer til stykket”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Større forskel mellem by og land

Butikslukninger kan være et symptom på et boligmarked, der fortsat udvikler sig i hver sin retning i henholdsvis by- og landzoner. Hvor det i 2009 tog samme tid at sælge en bolig på landet og i byen, tager det i dag markant længere tid at sælge landboligen. Husene i byzonerne bliver i gennemsnit solgt på lige omkring 200 dage, mens husene på landet nærmer sig en salgstid på 350 dage.

Samtidig er det blevet dyrere at købe et hus i byen, mens priserene i landzonen er faldet. I dag ligger den gennemsnitlige salgspris på godt to millioner kroner for et hus i byzone, mens et hus i landzonen bliver solgt for det halve, altså en million kroner mindre. I 2009 lå forskellen på ca. 600.000 kroner.

”Det kan blive en ond cirkel, hvis butikkerne lukker, fordi folk flytter fra landzonerne, og folk flytter, fordi butikkerne lukker. I det samlede billede hvor også skoler lukker, og hvor man skal køre langt for at komme til nærmeste svømmehal eller kulturtilbud, og hvor muligheden for at arbejde i nærområdet ikke hænger på træerne, bliver den lukkede købmand en vigtig brik og ikke mindst et symbol på alt det, mange ønsker ændret i landzonerne”, siger Birgit Daetz.

Fakta: Sådan gjorde vi
På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 3.- 9. februar spørgsmålet: ”Er det vigtigt for dig, at der er en købmand eller butikker i gåafstand fra den bolig, du planlægger at købe” 1.257 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Ja, vigtigt: 39 %

Ja, meget vigtigt: 27 %

Nej, ikke så vigtigt: 17 %

Nej, slet ikke vigtigt: 11 %

Hverken – eller: 5 %

Andet/ved ikke: 1 %

Find mere om