Syv ud af ti danskere er åbne for at købe bolig på tvangsauktion

tvangsauktioner

Syv ud af ti danskere er positive over for ideen om at købe en bolig på tvangsauktion. Foto: Pixabay.

Umiddelbart kan det at købe at bolig på tvangsauktion måske synes uoverskueligt. Men faktisk er syv ud af ti boligkøbere positive over for ideen. Det viser en ny afstemning fra Boligsiden.

Boligerne er typisk lidt billigere. Til gengæld er selve købet også en anelse mere kompliceret end ved en normal bolighandel. Men det er tilsyneladende ikke noget, der skræmmer de danske boligkøbere.

I en ny afstemning på Boligsiden svarer 70 procent af de adspurgte, at de godt kunne finde på at købe en bolig på tvangsauktion. 20 procent svarer nej til samme spørgsmål, imens 10 procent svarer ”ved ikke”.

”Umiddelbart er der nok flere, der forbinder en tvangsauktion med gamle, faldefærdige boliger og en uoverskuelig proces. Men i virkeligheden er mange af de boliger, der ender på tvangsauktion, helt almindelige, og det harmonerer godt med, at størstedelen af de adspurgte i afstemningen har mod på at købe bolig på denne måde,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”At købe bolig på tvangsauktion er åbent land for alle. Men når det er sagt, er kravene til køberen lidt større. For det er vigtigt, at man får gjort et grundigt forarbejde, inden man afgiver sit bud i retssalen.”

Sådan forbereder du dig

Selve proceduren omkring tvangsauktioner er, at alle auktionerne finder sted i fogedretten i den retskreds, hvor ejendommen er placeret. Og der er mulighed for at få et smugkig ind bag kulissen.

”Retssagerne er åbne for offentligheden. Så overvejer man at købe en bolig på tvangsauktion, kan det være en god ide at overvære en sag på forhånd, så man ved, hvordan det foregår i praksis,” fortæller Birgit Daetz.

Derudover er det vigtigt at være bevidst om, at når man køber bolig på tvangsauktion, køber man som beset, og det er dermed køberen, der efterfølgende hæfter for alle de fejl og mangler, der måtte være ved ejendommen.

”Det er ved tvangsauktioner ikke muligt at tegne en ejerskifteforsikring, og derfor er det vigtigt at se og undersøge ejendommen på forhånd. Gerne sammen med en byggesagkyndig. Og i den forbindelse skal man være opmærksom på, at der ved tvangsauktioner kun er én mulighed for besigtigelse,” forklarer Birgit Daetz.

Tidspunktet for besigtigelsen fremgår af salgsannoncen, og det er samtidig vigtigt at gennemgå salgsopstillingen grundigt, så du er forberedt på hvilke ting, du skal undersøge ekstra grundigt ved den fælles fremvisning.

Få boliger at vælge imellem

Igennem de seneste år er antallet af boliger, der ender på tvangsauktion, faldet, og det er generelt et marked, hvor der er få boliger at vælge imellem.

”Det positive opsving, som har været gældende for både dansk økonomi og det danske boligmarked i de seneste år, er medvirkende til det lave antal tvangsauktioner. Den høje beskæftigelse har betydet, at færre boligejere har mistet deres job og dermed er der også færre, der er kommet bagud med afbetalingen på deres boliglån,” forklarer Birgit Daetz.

På Boligsiden kan du altid få overblik over alle tvangsauktioner, og i skrivende stund er der lidt over 200 boliger til salg som tvangsauktioner.

Finder du en spændende bolig blandt tvangsauktionerne, kan du afgive dit bud, når sagen kommer for retten.

”Det er vigtigt at være opmærksom på, at buddet er bindende, og at man skal kunne stille garanti for sit bud,” siger Birgit Daetz.

Ovenstående er kun en kort gennemgang af processen ved køb af bolig på tvangsauktioner. Men Boligsiden har lavet en særlig guide til dig, der vil købe hus på tvangsauktion, hvor du kan læse meget mere.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 6. marts til 24. marts 2020. I alt er der afgivet 1.081 stemmer til spørgsmålet:

Find mere om