Røg trækker ned for tre ud af fire boligkøbere

Tre ud fire boligkøbere vil enten ikke købe en rygerbolig eller vil have et prisnedslag, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk. Andelen af boligkøbere, der vender tommelfingeren nedad til rygerboliger, er steget fra januar 2013 til september 2014.

Betyder det noget, om der har været røget i den bolig, du kigger efter? Ja, så er jeg ikke interesseret i boligen. Det svarer 34 procent af brugerne på Boligsiden.dk. Dermed er antallet af boligkøbere, der blankt aviser at købe en rygerbolig steget fra 30,71 procent i januar 2013 til 34,3 procent i september 2014. Samtidig siger flere i dag, at de vil have et afslag i prisen, hvis de skulle købe en bolig, hvor der har været røget. Andelen, der ønsker et afslag, er steget med to procentpoint.

”Lugtgener er et stort problem, når boligen skal sælges. En tidligere undersøgelse blandt Boligsidens brugere viser, at hver fjerde har prøvet at miste interessen for boligen, fordi den lugtede. Så det bedste råd til rygerne er at holde røgen udenfor, hvis de har planer om at sælge boligen til fuld pris på et senere tidspunkt”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Ifølge Sundhedsstyrelsens seneste opgørelse over danskernes rygevaner ryger 17 procent af danskerne dagligt tobak, og seks procent ryger en gang imellem. I 2013 var der for første gang i flere år intet fald i antallet af rygere. Alligevel lader ikke det til, at vi er blevet mere tolerante over for røgen – tværtimod.

Lugt ødelægger boligsalget

Boligstylist Birgitte Vosper fra Busy Bees boligstyling kender til problemer med lugt, når boligen skal sælges. Og det største problem er typisk, at dem der bor i boligen, ikke selv kan lugte, at der er noget galt.

”Jeg anbefaler altid, at man får en anden til at gå igennem boligen og være ærlig omkring lugte. Dét, der lugter af hjem for den ene, lugter måske af røg, mados og kattebakke for den anden”, siger Birgitte Vosper, der understreger, at lugtproblemer kan komme fra parfumer, airfresheners og andre syntetiske lugte.

Det kan være svært at fjerne nikotin fra boligen. Kontakt en farvehandler eller maler, der kan give gode råd til korrekt nedvaskning af væggene og efterfølgende behandling, der fjerner spor af lugt og misfarvning.

Fakta: Sådan gjorde vi

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 23. – 30. september spørgsmålet: ”Betyder det noget, om der har været røget i den bolig, du kigger efter?” 1.344 svarede, og svarene fordelte sig sådan her: