Realistiske forventninger til boligprisudviklingen

Huse tæt ved vandet. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Vi tror ikke længere på store prisstigninger på villamarkedet, viser en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk. Vi er blevet mere pessimistiske – eller realistiske – i vores syn på prisudviklingen.

Om det er vinterdepression, der har slået boligkøberne, eller realismehatten der er blevet trukket ned over ørene, skal være usagt. Men på spørgsmålet om, hvordan man forventer, at prisen på et almindeligt parcelhus i Danmark vil være om et halvt år, tror 40 procent på en prisstigning på 1-4 procent, mens 32 procent svarer, at de forventer uændrede priser. 10 procent forventer en prisstigning på over 4 procent.

I sommer svarede 12 procent, at de forventede en prisstigning på mere end 4 procent, mens 47 procent troede på prisstigninger på 1-4 procent, og 27 procent holdt på uændrede priser.

”Der er et fald i optimismen fra i sommer og til i dag. Til gengæld minder resultatet meget om udfaldet af samme undersøgelse i oktober 2013, hvor flere dog troede prisstigninger på over 4 procent”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”De boliginteresserede har et meget realistisk syn på prisudviklingen. De tyder på, at de følger med i nøgletallene, og det gør det nemmere at være både køber og sælger, når virkeligheden matcher de forventninger, man har”, siger Birgit Daetz.

Mæglere tror også på stagnerende eller stigende priser

Landets ejendomsmæglere er stort set enige med Boligsidens brugere i forventninger til prisudviklingen. En undersøgelse foretaget af Dansk Ejendomsmæglerforening viser, at 20 procent af ejendomsmæglerene tror på stigende priser, mens 71 procent forventer, at priserne vil være uændrede, og 9 procent tror, at de vil falde i resten af 2014.

Villaerne er boligmarkedets kedelige kusine

En almindelig villa er steget 2,4 procent i pris på landsplan over det seneste år, og villapriserne har haft og holdt en sikker kurs med en svag pil opad.

”Villapriserne er boligmarkedets kedelige kusine. Der har ikke været nogen overraskelser i prisudviklingen overhovedet over de seneste år. Det er noget, man som boligejer kan være utrolig glad for, og det giver en tryghed for køberne. Søger man mere action, skal man vende blikket mod sommerhusene og ejerlejlighederne, hvor udsvingene har været noget større”, siger Birgit Daetz.

Fakta: Sådan gjorde vi

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 17. – 24 november spørgsmålet: ”Tror du, at prisen på et almindeligt parcelhus i Danmark om et halvt år vil være?” 1.194 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Mere end 4 % højere: 10 %

1-4 % højere: 40 %

Uændrede (mellem 1 % prisfald og 1 % prisstigning): 32 %

1-4 % lavere: 10 %

Mere end 4 % lavere: 8 %