Privat: Udlændinge skal kunne købe danske sommerhuse

Foto: Boligsiden

Mere end hver anden bruger på Boligsiden.dk mener, at udlændinge der bor uden for Danmark, skal have lov til at købe sommerhus i Danmark. Det viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Der skal en lovændring til, hvis det står til over halvdelen af brugerne på Boligsiden.dk. Her mener 54 procent, at udlændinge der bor uden for Danmark, skal have lov til at købe sommerhus i Danmark for at øge efterspørgslen på danske sommerhuse.

På trods af at der især i 2015 er blevet handlet et øget antal sommerhuse, vil mange sommerhussælgere sætte pris på en hjælpende hånd i form af en øget købermasse. Salgstiden for sommerhuse lå i juli måned på 284 dage i gennemsnit; en stigning på 6 procent fra juli 2014.

”Salgstiden lå noget højere i juli i år end sidste år. Årsagen skal nok findes i det kølige danske sommervej, der ikke rigtig har ansporet sommerhuskøberne til at handle. Men netop de lange salgstider kan øge sælgernes lyst til at åbne sommerhusmarkedet for udlændinge med bopæl uden for Danmark. En øget efterspørgsel vil kunne rykke ved især salgstiderne”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Salgspriser halter stadig bagefter

Hvor salgsprisen for ejerlejligheder og villaer i dag ligger højere end for fem år siden, halter sommerhuspriserne stadig lidt bagefter. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris lå i juli måned i år ca. 1.000 kroner under niveauet i juli 2010, og sommerhusmarkedet har ikke oplevet samme opblomstring som markedet for helårsboliger. I juli 2015 lå salgsprisen for sommerhuse på 14.254 kroner pr. kvadratmeter.

Ifølge DR Nyheder 29. juli 2015 er antallet af dispensationer, der bliver givet til udlændinge, der ønsker at købe sommerhus i Danmark, firdoblet over de seneste fire år. I praksis bliver der altså allerede solgt et stort antal sommerhuse til udlændinge med særlig tilknytning til Danmark. Ifølge DR Nyheder drejer det sig primært om nordmænd men også svenskere og tyskere.

Sådan gjorde vi:

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 12. – 17. august 2015 spørgsmålet: ”I dag må udlændinge der bor uden for Danmark ikke købe fritidshus i Danmark. Skal denne regel ændres for at øge efterspørgslen?” 2.203 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om