Priserne topper på syvende sal

Udsigt ud over byens tage trækker lejlighedspriserne op. På syvende sal topper salgspriserne, viser tal fra Boligsiden.dk. En undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk bekræfter, at de øverste etager trækker.

Når du går ind i en opgang i en etageejendom og begynder på turen op ad trappen, tænker du måske ikke over, at boligpriserne stiger, for hver etage du kommer op. Er der ingen elevator, kan du måske komme i tvivl, om det mon ikke forholder sig omvendt: At priserne falder jo højere du kommer op.

Men det er ganske vist, at stuelejlighederne er de billigste. I en undersøgelse af kvadratmeterpriser på ejerlejligheder – både med og uden elevator i opgangen – foretaget af Boligsiden.dk, er det tydeligt, at stuelejlighederne er de billigste i opgangen.

”Selvom der er mange fordele ved stuelejlighederne både for de ældre og for hundefolket, så er der nu engang ikke den samme udsigt som længere oppe, og en lav stue kan have vinduer i øjenhøjde med dem, der går på fortovet udenfor. Det er ikke alle, der synes, det er skønt”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Ejerlejligheder i stuen blev de seneste 12 måneder solgt for 19.000 kroner pr. kvadratmeter. Ejerlejligheder på syvende sal blev solgt for 30.300 kroner pr. kvadratmeter. På de andre etager op til 9. sal blev lejlighederne solgt for priser derimellem.

Sælgerne tror, femte sal er bedst

Blandt de lejligheder der er til salg netop nu, er femtesalslejlighederne dem, hvor sælgerne sætter priserne højest. Her lægger sælgerne ud med priser på knap 33.300 kroner pr. kvadratmeter, men salgspriserne over det senest år har ikke sneget sig over 29.600 kroner pr. kvadratmeter, altså lidt mindre end kvadratmeterprisen for de dyre syvendesalslejligheder.

”Det kan skifte lidt, om det lige er femte eller syvende sal, der er dyrest. Hvad der til gengæld ligger fast er, at de tre nederste etager er de billigste, startende fra bunden”, siger Birgit Daetz.

Boligsælgere i stuen sælger til prisen

Selvom priserne godt nok er lavest på stuelejlighederne, er det samtidig her, hvor der er et næsten perfekt match mellem udbudspriserne og salgspriserne. Sælgerne i stuen prøver ikke at presse udbudspriserne op, og køberne prøver ikke at presse de i forvejen lave priser ned. Resultatet bliver, at lejlighederne udbydes til samme pris, som de sælges.

Også på første og anden sal hersker en udbredt beskedenhed. Her bliver lejlighederne i øjeblikket udbudt for mindre, end de er blevet solgt for de seneste 12 måneder. På tredje sal bliver lejlighederne udbudt for det samme, som de blev solgt for det seneste år, og først fra fjerde sal begynder udbudspriserne at ligge højere end salgspriserne.

Vi vil have penthouselejligheden

En undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk bekræfter, at vi helst vil tage trappen eller elevatoren til øverste etage. Hver tredje vil helst have ejendommens penthouselejlighed, og sammenlagt vil to ud af tre helst bo på de øverste etager. Jo længere man kommer ned i ejendommen, desto mere falder interessen, og kun 16 procent foretrækker stueetagen.

Sådan gjorde vi

Udbudstallene bygger på udbudte boliger, der blev vist på Boligsiden.dk den 3. marts 2014. Salgstallene bygger på boliger fjernet fra Boligsiden.dk de seneste 12 måneder som enten er afmeldt som solgt af ejendomsmægleren eller kan tilknyttes en registreret handel i OIS. Både ved salg og udbud vises kun etager med et beregningsgrundlag på ikke mindre end 30.

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 5. – 10. marts spørgsmålet: ” Hvis du skulle bo i etageejendom, hvilken etage vil du så helst bo på?” 1.234 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om