
Nybagte husejere kæmper med øgede udgifter og større regninger. Knap hver tredje synes, at de ekstra rudekuverter er det sværeste ved at være ny husejere. Det viser en ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.
Midt i glæden over at have fået eget hus og eget matrikelnummer, kommer bekymringer om rudekuverter, terminer og uforudsete udgifter snigende. I en undersøgelse foretaget blandt Boligsiden.dks brugere svarer 30 procent, at de øgede udgifter og større regninger er det sværeste ved at være ny husejere. På en tæt andenplads med 28 procent kommer det løbende vedligehold af huset. Kun 14 procent kæmper med haven som det største problem.
”Nye husejere har ofte boet i lejlighed, inden de købte hus. Det kan have været en andelslejlighed eller en mindre ejerlejlighed, der ikke har kostet så meget, og hvor man måske endda har oplevet at få reduceret de månedlige udgifter, da en kæreste flyttede ind. Når man så køber hus sammen, sidder man ofte med en større månedlig udgift, end man har været vant til. Selvom man har lagt budget med banken, kan det være svært helt at forstå, hvad boligkøbet betyder for privatøkonomien, før man står i situationen, hvor man må skære en biograftur eller en ferie fra”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Dit boligkøb skal ikke ødelægge din økonomi
For at undgå at regningerne bliver din største hovedpine som ny husejer, anbefaler Cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank, at du vurderer både bolig og økonomi realistisk:
”Dit boligkøb må ikke blive så stramt, at du hele tiden skal gå og gruble over, om det hele nu kan blive ved at hænge sammen. Det sker ikke, hvis du fra starten undlader at tegne et skønmaleri af husets stand og af din egen økonomi”, siger Lone Kjærgaard, der også har følgende råd til de nye husejere:
- Undgå at sætte jer lige til grænsen af, hvad jeres økonomi kan bære. Jeres hidtidige forbrug er som regel den bedste rettesnor for, hvad det også skal være i fremtiden.
- Skab et grundigt og kritisk overblik over drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne på det nye hus.
- Hav en økonomisk buffer lige fra starten til vedligeholdelse – både til de forudsete og de uforudsete af slagsen. Renoveringer har det med at blive mere omsiggribende, når man først får startet.
- Alle kan blive ramt af arbejdsløshed, sygdom og dødsfald. Få derfor gennemgået forsikringer og pensioner, så I er dækket ind, hvis uheldet er ude.
Fakta: Sådan gjorde vi
På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 8. – 15. april spørgsmålet: ”Hvad er det sværeste ved at være ny husejer?” 1.016 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:
