Ny tendens: Flere tør købe ny bolig, inden den gamle er solgt

Faldende salgstider, stigende salgspriser og øget handelsaktivitet har givet boligejerne troen på boligmarkedet tilbage. Et stigende antal boligejere tør nu købe ny bolig, inden den gamle er solgt, viser ny brugerundersøgelse fra Boligsiden.dk.

Der skal is i maven eller en stærk tro på boligmarkedet til, hvis man som boligejer køber ny bolig, inden den gamle er solgt. Får man ikke selv solgt i tide, sidder man i saksen med dobbelte boligudgifter, der på sigt kan ruinere selv en solid privatøkonomi. Alligevel har et stigende antal boligejere så stor tillid til boligmarkedet, at de i en undersøgelse tilkendegiver, at de tør købe ny bolig, inden den gamle er solgt.

En undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk viser, at 12 procent vil købe ny bolig, inden de har solgt deres hus, mens 6 procent vil købe ny bolig, inden de har solgt deres lejlighed. Andelen er steget siden februar 2014, hvor Boligsiden.dk sidst stillede samme spørgsmål. Dengang var det kun 8 procent af husejerne og 4 procent af lejlighedsejerne, der ville købe ny bolig, inden den gamle var blevet solgt.

”Vi ser tegn på en øget tillid til boligmarkedet. Salgstiderne er faldet mange steder i landet, og handelsaktiviteten er stigende i næsten alle afkroge af kongeriget. Mange føler sig ikke længere så usikre på, om boligen nu bliver solgt, og tør godt købe, inden de selv har lavet en salgsaftale på deres egen bolig”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, der alligevel maner til besindighed:

”Det kan blive en udfordring at få banken til at låne penge til den nye bolig, hvis den gamle ikke er solgt. Vælger man som boligkøber alternative finansieringsformer i stedet for et klassisk realkreditlån, vil man dog kunne omgå bankernes forbehold, men det er stadig ikke noget, jeg som udgangspunkt vil anbefale”.

Københavnere kan bedst slippe af sted med at købe inden salget

Selvom det som hovedregel ikke kan anbefales, kan det nogle steder alligevel være forsvarligt at købe ny bolig, inden den gamle er solgt. Det gælder eksempelvis, hvis man har en bolig til en fornuftig pris i et eftertragtet område af København.

”I juli lå salgstiden for en ejerlejlighed i København i gennemsnit på 57 dage, og mange bliver solgt langt hurtigere. Hvis man som sælger har fundet sin drømmebolig og gerne vil slå til hurtigt, for at undgå at den bliver solgt til andre, kan man drøfte mulighederne med sin lokale ejendomsmægler og banken for at købe med det samme og først derefter sætte sin egen bolig til salg”, siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi:

Boligsiden.dk stillede vi i perioden 18. juli – 26. juli spørgsmålet: ”Vil du sælge din bolig, før du køber en ny?” 1.288 svarede. 19. – 24. februar 2014 stillede vi samme spørgsmål, hvor 1.105 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om