Nej tak til nære naboer

Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Vi siger nej tak til villalejlighederne, hvor ejendommen skal deles med en anden familie. Det viser en ny undersøgelse fra Boligsiden.dk, der har taget temperaturen på vores vilje til at indgå i adskilte bofællesskaber.

En ny undersøgelse blandt brugerne på www.boligsiden.dk vidner om, at vi ikke er villige til at få naboerne alt for tæt på, når vi skal købe hus. Knap 80 procent synes nemlig ikke, at villalejligheden er attraktiv som bolig, enten fordi man så skal bo i samme ejendom som en anden familie, eller fordi det er for besværligt.

”Mange vælger villalejligheden fra, fordi de ikke vil bo i hus med andre. Det er på sin vis forståeligt nok, men mange overser nok fordelene ved at bo i villalejlighed, fx dét at man får mulighed for at bo i et hus, uden at skulle betale fuld pris, så at sige”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Villa med rabat

I undersøgelsen svarer 12 procent, at de gerne vil bo i villalejlighed, og at det er i orden at dele hus med andre, men kun 6 procent svarer ja, fordi de forventer at få meget for pengene.

Noget af det, man får for pengene, er mulighede for at bo i en villa uden at betale fuld pris. Rabatten dækker, at du fx kun ejer halvdelen af villaens areal, og at der er en ulempe i at skulle dele med andre. Men du har stadig fordelene ved at bo i en villa, fx egen have og du ikke bor i et lejlighedskompleks med mange opgange og naboer til siderne, men i et rigtigt hus.

Mulighed for en palæejendom

Selvom du typisk kun køber halvdelen af en villa, ligger villalejlighederne typisk i den dyre ende. I 2015 blev de i gennemsnit solgt for en pris på 26.714 kroner pr. kvadratmeter. Dermed overstiger salgsprisen for villalejligheder salgsprisen for villaer og rækkehuse i landsdelen København by i januar 2016.

”De fleste villalejligheder ligger nord for København. Når prisen er højere end for en almindelig villa eller et rækkehus, hænger det sammen med, hvilken type huse der omdannes til villalejligheder. Der er typisk tale om palæejendomme, der, hvis de blev solgt som én villa, ville have kostet over det dobbelte”, siger Birgit Daetz.