Nabogener: Råb og skænderier er værre end hundeglammen

Foto: Boligsiden

Gøende hunde er langt fra den værste gene for dem, der bor i lejlighed. Råb, gråd og skænderier hos naboerne generer mest, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Lyden af en hund, der utrætteligt gør, så det runger i hele opgangen, kan være nedslidende for naboerne. Men Fido har måske alligevel en solid stjerne som menneskets bedste ven, for hundes gøen viser sig at være den støjkilde, der sjældnest er den største gene for dem, der bor i lejlighed.

Det, som de fleste vurderer at være den største gene, er råb og skænderier. I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 20 procent, at netop råb, gråd og skænderier er den støjkilde, der generer mest. Det er tæt forfulgt af en anden inter-menneskelig aktivitet, nemlig sex, der får 14 procent til at hive ørepropperne frem.

”Støj er mange ting. Man kan hurtigt blive træt af lyden fra et tv, der er skruet højt op, eller hvis overboen går med stiletter indenfor, men det er neutrale lyde. Når folk skændes eller dyrker sex bliver det hurtigt meget personligt, og den, der ufrivilligt må overhøre det, kan synes, man får alt for meget information og et indblik, man ikke ønsker, i andres privatliv”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Fido er ikke fredet

Kun 8 procent har i undersøgelsen markeret, at lyden af hunde der gør eller piber, er den støjkilde, der generer mest i lejligheden. Det skyldes dog næppe, at vi er så vilde med hunde, at vi ikke synes, det er irriterende, når hunden gør i lejligheden.

”I mange lejligheder må du ikke holde husdyr, så mange vil ikke være forstyrret af larm fra hunde, alene fordi der ikke er nogen i opgangen”, siger Birgit Daetz, der dermed afkræfter, at Fido skulle være særlig fredet.

Skal skoene af i opgangen?

10 procent svarer, at dét der generer mest, er når naboerne bruger sko indenfor. Her er det nok typisk underboerne, der er generet, hvis dem i lejligheden ovenover går med sko på trægulve uden tæpper. Men der er flere eksempler på problemer, der opstår, selv hvis beboerne kun går med sko i opgangen.

”Nogle mennesker er mere støjsensitive end andre, og for nogle er det en gene, at de andre i opgangen går med sko på op ad trappen. Der findes opgange, hvor det er kutyme at tage skoene af, når man går op for ikke at forstyrre de andre. Det er meget individuelt, hvad der er til gene”, siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi:

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 23. – 29. marts 2016 spørgsmålet: ”Bor du I lejlighed? Hvilken støjkilde generer dig mest?” 1.393 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Bor du i lejlighed - hvilken støjkilde generer dig mest (Boligsiden.dk)
Find mere om