Miljøbevidste danskere har svært ved at købe hus

Foto: Boligsiden

Danskerne vil gerne spare på både el, varme og vand i boligen. Men når det kommer til at købe og bo i lavenergihuse, står det sværere til. Mere end 40 procent af de huse, der er solgt det seneste år, har energimærke E eller dårligere, viser opgørelse fra Boligsiden.dk.

Spørger man danskerne selv, gør vi det rigtige. Mere end hver femte slukker lyset, skruer ned for varmen og er påpasselige med vandforbruget. Det viser en undersøgelse foretaget blandt 1.020 af brugerne på Boligsiden.dk.

Men når det kommer til at købe en bolig, der matcher vores miljøbevidsthed, så er det mere op ad bakke. 42 procent af de villaer og rækkehuse, der er solgt inden for de seneste 12 måneder, havde energimærke E eller dårligere, og kun 7 procent af de solgte huse havde de miljøvenlige energimærker A og B.

”Udbuddet af lavenergihusene er meget lille. Kun 6 procent af de villaer og rækkehuse, der er udbudt til salg lige nu, har energimærke A eller B, mens 20 procent kan klare et C-mærke. Tidligere undersøgelser viser, at køberne vælger hus efter beliggenhed og pris, og sammenholdt med at der også kun er meget få energivenlige huse, bliver miljøfaktoren mindre vigtig, når huset skal vælges”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Men måske netop fordi så mange af os bor i boliger, der ligger i den tunge ende af energimærke-skalaen, er vi så opmærksomme på at spare på vand, el og varme.

Brug de digitale energimærker, når du køber hus

Når du køber hus, kan du bruge de digitale energimærker, der ligger på Boligsiden.dk. Når du klikker på det lille energimærke-ikon ud for hver bolig til salg, kommer du over på en side, der viser boligens energimæssige tilstand og de muligheder, der er for at energioptimere den enkelte bolig. Det gør det lettere for køberne at få overblik over boligens muligheder – ikke mindst for besparelser.

”De fleste gamle huse kan optimeres, så energimærket flyttes fra fx E, F eller G og helt op til et C-mærke. De digitale energimærker viser de tiltag, der skal gennemføres, og hvad det koster. De miljøbevidste boligkøbere skal altså ikke fortvivle over det magre udbud af energioptimerede boliger. Energislugerne kan sagtens forbedres”, siger Birgit Daetz.

Miljøvenlighed koster

Vil man have en energioptimeret bolig, har det dog sin pris. Huse med energimærke A blev det seneste år solgt for 3.000 kroner mere pr. kvadratmeter end husene med energimærke B og hele 5.000 kroner mere pr. kvadratmeter end husene med energimærke C. For en villa på 140 kvadratmeter er det en prisøgning på mellem 400.000 kroner og 700.000 kroner. Og forskellen bliver endnu større, hvis udgangspunktet er et dårligere energimærke.

Priser og energimærker:

Brugerundersøgelse:

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 26. – 29. august spørgsmålet: ”Er du miljøbevidst i din bolig i hverdagen?” 1.020 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om