Mange boliginteresserede forventer faldende priser i 2022

Foto: Boligsiden

Boligsiden har spurgt brugerne til deres forventninger til boligprisernes udvikling i 2022. Gruppen af brugere der tror på fald er større end gruppen, der tror på stigning.

Efter at priserne på huse og lejligheder steg med mere end 10 procent i 2021, er forventningen nu blandt de boliginteresserede, at de kan få billigere boliger i 2022.

Det viser to nye afstemninger, som Boligsiden har foretaget blandt brugerne, der bliver bedt om at tilkendegive deres forventninger til prisudviklingen på henholdsvis huse og lejligheder.

For huse gælder det, at 45 procent af afstemningens deltagere forventer faldende priser, 19 procent forventer uændrede priser (+/- 1 procent), mens de sidste 36 procent forventer stigende priser.

”Der er et flertal, der forventer faldende priser, men der er også mange, der lægger deres svar i de andre kategorier modsat sidste år, hvor det var mere tydeligt for alle, at priserne nok ville stige i 2021. Den store spredning i svarene er et udtryk for, at boligmarkedet står lidt ved en skillevej. For priserne faldt for første gang i december. Vil den udvikling fortsætte, eller vil de mange handler og det lave udbud føre til nye prisstigninger? Det er vi alle spændte på,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Ser vi nærmere på undersøgelsen for lejligheder, er det stort set samme billede som for huse. 47 procent af deltagerne i afstemningen forventer faldende priser, 14 procent tror på uændrede priser, og 37 procent regner med stigende priser.

Følger ejendomsmæglernes forventninger

Med resultaterne af Boligsidens afstemninger står det klart, at de boliginteresserede har samme forventninger til boligprisernes udvikling som ejendomsmæglerne.

I Dansk Ejendomsmæglerforenings (DE) seneste forventningsundersøgelse er der også flere, der tror på fald end på stigning.

“Nu er vi ude af restriktionerne og tilbage på arbejdspladserne og spisestederne igen. Renterne er steget lidt, og handelsaktiviteten er aftaget. Boligmarkedet trækker lige vejret igen, og det er svært at se fortsatte kraftige prisstigninger i den kommende tid, selvom den økonomiske udvikling i Danmark er understøttende for en pæn aktivitet på boligmarkedet det kommende år. Det vi hører i branchen er altså, at der er en blød landing forude,” sagde direktør i DE Ole Hækkerup i oktober til forventningsundersøgelsen.

Ejendomsmæglernes og de boliginteresseredes forventninger til prisudviklingen står i kontrast til blandt andet de økonomiske vismænd, Nykredit og Danske Bank, der alle forudser små prisstigninger i 2022.

Sådan gjorde vi:

Afstemningerne er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 15. – 30. november 2021. 1.258 brugere har svaret på spørgsmålet ”Hvad tror du, der sker med lejlighedspriserne i 2022?”, mens 1.345 har svaret på spørgsmålet ”Hvad tror du, der sker med huspriserne i 2022?”. Svarene fordelte sig således: