Købere vil have rabat på bolighandlen – kun 6 ud af 10 får det

Foto: Boligsiden

En ny afstemning på Boligsiden.dk viser, at 86 procent af køberne forventer at få rabat på boligkøbet, selvom det reelt kun er 64 procent, der får det. Det kan skabe gnidninger, når handlen skal indgås.

Når boligkøberne skal afslutte en bolighandel, er det for langt de flestes vedkommende afgørende, at de kan presse sælger ned i pris. En ny afstemning på Boligsiden.dk viser nemlig, at 86 procent af de mere end 1.000 deltagere i afstemningen forventer at kunne forhandle et nedslag i prisen.

I praksis viser Boligsiden.dk’s opgørelse af nedslaget i tredje kvartal i 2018, at det kun er 64 procent, der får sådan en rabat. Samlet set må hver tredje køber altså acceptere at betale det, boligen er udbudt til – eller mere.

”Der er en del købere, der enten må justere deres forventninger undervejs i processen eller må gå skuffede fra en forhandling, fordi sælgeren har valgt en køber, der vil betale mere. Nedslaget synes for køberne at være en institution i en bolighandel. Sådan ser sælgerne det ikke. Det mismatch kan spolere en bolighandel. Derfor er det afgørende for køberne at gøre op med sig selv, om nedslaget er så afgørende, at det er værd at misse drømmeboligen for,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Historisk få nedslag på villaer

Der er imidlertid meget stor forskel på, hvad det er for en bolig, man står overfor at skulle købe. Skal man købe en villa, bliver der givet nedslag i syv ud af 10 handler, og er det en ejerlejlighed, får seks ud af 10 rabat.

De tal dækker imdlertid over to helt forskellige udviklinger. For antallet af villaer med nedslag faldt i efteråret til det laveste niveau i 10 år, mens der bliver givet nedslag på langt flere ejerlejligheder end tidligere.

”Traditionelt har det været sådan, at der var langt flere huskøbere end lejlighedskøbere, der fik rabat. Men i takt med at salget af ejerlejligheder er faldet med mere end 10 procent i 2018 i forhold til året før, er der flere og flere der får held med at prisen på boliger i etagebyggeri, mens den fortsatte vækst i hussalget har resulteret i færre nedslag på villaer,” siger Birgit Daetz og konkluderer:

”Nedslaget har været nærmest obligatorisk i enhver hushandel. Det er ved at ændre sig. Og selvom flere nu får rabat på ejerlejligheder, så er det stadig ikke almindeligt. Derfor er købernes forventning om at få nedslag også skudt lidt ved siden af. For det er langtfra sikkert, at de får det.”

Boligsiden.dk spurgte i 2017 for første gang, om boligkøberne forventede at få nedslag i en bolighandel. Dengang fordelte svarene sig nøjagtig ligesom i december 2018.

Afstemningens resultater
Afstemningen er foretaget blandt brugerne på Boligsiden.dk i perioden 4. til 12. december 2018. I alt er der afgivet 1.154 svar til spørgsmålet: