Købeklare førstegangskøberne: “Nu skal det være”

Tre ud af fire førstegangskøbere vil ind på boligmarkedet på grund af de lave renter. Det viser en undersøgelse ejendomsmæglerkæden EDC har foretaget. Læs mere på www.boligsiden.dk.

Boligmarkedet har længe været præget af afventende købere, der ville se både prisernes og rentens udvikling an. Nu tyder meget imidlertid på, at isen i købernes maver er smeltet, og ventetiden er forbi. På landsplan er boligsalget hos EDC steget 22 pct. i 3. kvartal i forhold til sidste år, og de tal følger oven på et 2. kvartal, der også tegnede sig for fremgang i salget.

75 pct. tror på stabile eller stigende priser

Ifølge en helt ny undersøgelse blandt 1.400 boligkøbere hos EDC er der to altovervejende faktorer, der har indflydelse på de stigende salgstal i øjeblikket; det er den rekordlave rente, som hele 72 pct., alene af førstegangskøberne, angiver er medvirkende til, at de vil handle nu; og så er det en udbredt tro på, at bunden er nået for prisfaldene. Hele 75 pct. af køberne forventer, at boligpriserne nu har stabiliseret sig eller vil stige svagt.

Comeback-købere

Særlig interessant er det, at hele 49 pct. af førstegangskøberne er ‘comeback-købere’, der tidligere har forsøgt at komme ind på boligmarkedet, men af forskellige årsager har stillet købet i bero. Det er en tydelig indikator på tillid til det aktuelle marked, at de nu er tilbage som købere, vurderer EDC.

Læs også: Her er villaen i vandkanten billigere end gennemsnitshuset

“Det er tegn på optimisme blandt boligkøberne og troen på, at markedet nu har stabiliseret sig, der gør, at køberne vender tilbage med fornyet interesse. Den frygt for at købe for dyrt, som har holdt mange købere tilbage, har de ikke længere. Nu gælder det om at få udnyttet fordelene i markedet, mens der både er rekordlav rente, et pænt udbud og forholdsvis lave priser”, siger kommunikationskonsulent i EDC, Birgitte Ringbæk.

“For nogle har det været en økonomisk klog beslutning at vente med at søge ind på boligmarkedet. Men undersøgelsen understøtter samtidig vores oplevelse af, at folk ønsker ejerbolig af andre grunde end som investering. 61 pct. af de adspurgte svarer, at deres motivation for at købe ejerbolig – i modsætning til f.eks. at bo til leje – er, at de gerne selv vil bestemme over deres bolig og dens indretning, oplyser Birgitte Ringbæk.

Køberne er klædt på til at købe

Hun tilføjer, at netop førstegangskøbere er en vigtig køberskare, da de ikke først skal afvente salg af den nuværende bolig for at kunne slå til.

Læs også: Sommerhusene er blevet billigere, men priserne har stabiliseret sig

Undersøgelsen viser også, at førstegangskøberne i stor stil er klædt på til boligkøb med både pæne udbetalinger og bankgodkendte lånebevis. To ud af tre førstegangskøbere tilkendegiver, at de har sparet op til udbetalingen eller mere, og 50 pct. har været i banken og fået et lånebevis, der giver grønt lys til at kunne optage lån i en given prisramme.