Kæledyr begraver vi i haven

Foto Boligsiden

Det er ikke utænkeligt, at din have rummer rester fra en hund, tre guldfisk og et marsvin, hvis man skal tro en ny undersøgelse fra Boligsiden.dk, der afslører, at 75 procent af os på et eller andet tidspunkt har brugt matriklen som kirkegård for et afdødt kæledyr.

At miste et kæledyr kan for mange være en stor sorg, da sådan en lille, lodden fætter har det med at blive en integreret del af familien og hverdagen. Nogle har brug for et gravsted at samles om og mindes den afdøde hund, kat eller kanariefugl, og det er særligt belejligt, hvis det ikke kræver en længere udflugt at besøge sin gamle ven. Den sag har mange af os taget i egen hånd ved ganske enkelt at begrave vores afdøde kæledyr i baghaven.

Ifølge en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk er nedgravning af de små venner i baghaven ikke noget, vi tøver med. Hele 75 % svarer ja til at have begravet et kæledyr af en eller anden størrelse i haven og 26 % af disse har endda begravet et større dyr som en hund.

”Især for mange børn kan begravelsesritualet være gavnligt for bearbejdelsen af tabet og det kan være en fordel, at de på egen hånd kan besøge gravstedet og tale med deres gamle ven, som ikke befinder mere end et par skridt væk”, siger Birgit Daetz, der er Kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Hvad siger loven?

Nedgravning af kæledyr på privat ejendom er der ikke noget galt med. Det er ifølge Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen fuldt ud lovligt at begrave kæledyr i egen have, så længe der er tale om et enkeltstående tilfælde eller, om ikke andet, en relativt sjælden begivenhed. Det er med andre ord ikke tilladt at anlægge en decideret dyrekirkegård i baghaven, men en begravelse i ny og næ er der ikke noget i vejen for. Det eneste krav er, at din lille ven, hvad enten han er gnaver, hund eller akvariefisk, graves ned i en passende dybde, der forhindrer kødædende dyr i at grave ham op igen. For at være på den sikre side anbefales en dybde på 0,5-1 meter, alt efter hvor stort dyret er.

Få plads på et dyregravsted

Er du ikke helt tryg ved at grave Rollo ned i baghaven, er der heldigvis alternativer. Ifølge Magasinet TÆNK kan du få kremeret dit kæledyr for mellem 900-1.500 kroner alt efter hvor i landet, du bor. På denne måde kan du have Rollo stående i en urne på kaminhylden derhjemme eller købe en begravelse inkl. gravleje på en af landets dyregravspladser – det koster fra 759 kroner og helt op til 2400 kroner.

En begravelse af din trofaste pelsede ven kan altså hurtigt løbe op og blive til en dyr affære. Muligvis er det også her, man skal finde årsagen til de meget udbredte hjemmebegravelser og jævnlige knoglefund i villakvartererne.

Sådan gjorde vi

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 24. – 29. juni 2015 spørgsmålet: ”Har du nogensinde begravet et kæledyr i haven?” 1.248 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Ja, et mellemstort dyr (fx kanin eller kat): 28 %

Ja, et større dyr (fx hund): 26 %

Nej: 23 %

Ja, et lille dyr (fx fugl eller hamster): 21 %

Nej, men jeg har fundet rester af nedgravede dyr i min have: 1 %

Andet/ved ikke: 1 %