Hver tredje vil gerne bo på vandet

husbåd

husbåd til salg

Vi tager vikingehjelmen på og sender en hilsen til søens folk. Vi har saltvand i blodet og længes mod havet. Hver tredje vil gerne bo på en husbåd, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Ædle kvinder, skønne mø’r og mænd og raske svende – de er her alle sammen på de danskes øer, omgivet af Nordsøen mod vest, Østersøen mod øst og Kattegat mod nord. Og selvom vi ofte bander, når vi skal krydse Storebælt enten over broen eller med færge, så har vi saltvand i blodet. Vejbidte fiskere sætter stadig garn, og unge adrenalinjunkier suser over vandet på brædder. Med 7.000 kilometers kystlinje er der nok til alle, og er man vokset op i Danmark, har man et naturligt tilhørsforhold til havet. Det kan være forklaringen på, at livet på en husbåd for mange lyder som en drøm.

I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk vælger 31 procent husbåden på spørgsmålet om, hvilke boligformer de kunne have lyst til at bo i. Til sammenligning ser kun otte procent sig selv i et kollektiv.

”Mange har nok en romantisk forestilling om livet på en husbåd. I realiteten er husbådene nok for de få, fordi der er begrænset med plads, og desuden vil økonomien for gennemsnitsfamilien blive et problem, da man ikke kan få et realkreditlån til en husbåd”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Der er i øjeblikket tre husbåde til salg på Boligsiden.dk. Se dem her:

Galionsvej 39Z, st., 1437 København K. Udbudspris: 3.495.000 kr. (billedet øverst)

Havnevej 49C, 4500 Nykøbing Sj. Udbudspris: 3.995.000 kr.

Danneskiold-Samsøes Allé 55Z, 1434 København K. Udbudspris: 7.695.000 kr.

Flere generationer under samme tag

Godt nok ligger husbåden som nummer et på hitlisten over alternative boformer, men drømmen om at samle flere generationer under samme tag lever også i bedste velgående. 22 procent svarer, at de kunne forestille sig at bo flere generationer under samme tag. Her er det nok især børnefamilierne, der håber på et hurtigt fix, hvor nærheden til et hold bedsteforældre kan få hverdagen til at glide lettere og desuden give tættere relationer generationerne imellem.

I forhold til boligkøbet er der mange gode grunde til at bo flere familier sammen. Man kan vælge nogle helt andre boligtyper, end man kunne få råd til, hvis man kun er en enkelt familie. Med flere hænder i dagligdagen kan man måske også få opfyldt et andet ønske om en mere ”bonderøvsk” tilværelse med høns og får og et ordentligt stykke med jord. Til gengæld er der nogle andre forhold, man skal overveje, inden man kaster sig ud i projektet.

”Begge familier skal naturligvis have lyst til at bo sammen, men man skal også være enige om, hvordan sådan et familiebofællesskab skal foregå. Man skal være enige om, hvor meget man skal være fælles om, og at det er ok at trække sig tilbage fra fællesskabet, når man har brug for at være sig selv”, siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Der skal også være styr på økonomien, og om man fx ejer sammen, eller om den ene familie ejer og lejer ud til den anden”.

Se tre eksempler på boliger med plads til flere familier her:

Stubbe Søvej 21, 8400 Ebeltoft. Udbudspris: 4.900.000 kr.

Strandmøllevej 190A, 4300 Hornbæk. Udbudspris: 4.195.000 kr.

Snavevej 47, 5683 Haarby. Udbudspris: 2.595.000 kr.

Sådan gjorde vi

Boligsiden.dk stillede vi i perioden 18. – 23. august spørgsmålet: ”Hvilke boligformer kunne du have lyst til at bo i?” 1.026 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om