Hver tredje boligkøber har ikke råd til en villa til gennemsnitspris

Foto: Boligsiden

En ny afstemning blandt Boligsiden.dk’s brugere viser, at 38 procent maksimalt kan købe bolig for to millioner kroner, hvilket er under den gennemsnitlige udbudspris for villaer i Danmark.

En villa i Danmark koster i gennemsnit 2,3 millioner kroner, men det er langtfra alle boligkøbere, der har råd til at købe hus til den pris. Ifølge en ny afstemning blandt mere end 1.000 brugere på Boligsiden.dk har 38 procent af boligkøberne to millioner kroner som den øvre grænse for et boligkøb.

”Der er i dag flere boliger i den meget dyre kategori end tidligere, og det er med til at trække gennemsnitsprisen på en villa op. Det vil uden tvivl have en effekt på andelen af de boligkøbere, der ikke har budget til at købe til gennemsnitsprisen,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk

Sammenlignet med sidste år, hvor Boligsiden.dk’s brugere svarede på det samme spørgsmål, er der sket en ændring i resultaterne, fortæller Birgit Daetz.

”Dengang var det næsten halvdelen, der angav et maksimumbeløb på to millioner kroner, så flere kan betale mere nu end for bare et år siden. Ser vi på prisudviklingen, er det meget naturligt, at det er gået den vej, idet en øget friværdi automatisk vil give et budget til boligkøb et løft,” siger hun.

Mens færre har under to millioner kroner til et boligkøb, er der nu lidt flere, der kan købe hus i mellemklassen til priser mellem to og seks millioner kroner. Den gruppe der ikke har et maksimumbeløb på et boligkøb nærmer sig 10 procent.

Masser til salg i alle prisklasser

For dem der ikke har råd til et hus til gennemsnitspris, er der alligevel masser af villaer at vælge mellem på markedet.

”Mere end halvdelen af de villaer, der er til salg på Boligsiden.dk, koster under to millioner kroner, så der er masser af villaer til rådighed for den tredjedel af boligkøberne, der har to millioner som maksimumbeløb. Men vil man bo i eller omkring København, er ejerboligmarkedet lukket land. Der er ganske enkelt ingen villaer til salg i det prisleje,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Tager vi udgangspunkt i de 14 procent, der maksimalt kan købe bolig for en million kroner, er der også masser af huse, de har råd til. For dem er det ikke bare i København, men snarere i alle de store byer, at der ikke er huse, de har råd til. Det er afgørende for deres mulighed for at købe et hus, at de er fleksible med beliggenheden og kan se mulighederne i et håndværkertilbud eller et hus et stykke fra bykernerne.”

Afstemningens resultater:

Afstemningen er foretaget blandt brugerne på Boligsiden.dk i perioden 22. til 28. november 2018. I alt er der afgivet 1.053 svar til spørgsmålet:

Find mere om