Hver tredje boligejer dyrker insekternes fristeder i haven

Ifølge en ny afstemning på Boligsiden har hver tredje boligejer installeret insekthoteller eller lignende i deres have. Foto: Pixabay

Insekthoteller og faunastriber er blevet nye buzzwords i det danske samfund. Også blandt boligejerne. Ifølge en ny afstemning hos Boligsiden dyrker hver tredje boligejer denne tendens og skaber fristeder for insekterne i baghaven.

En sommerfugl, der blafrer forbi og kilder på næsen. Eller summen fra en bi i blomsten på en lun sommerdag. Det er velkendte minder, som mange af os kan forbinde med barndommen.

Men begge arter har haft trange vilkår igennem de seneste år. Der er endda tale om, at den vante kriblen og krablen i de danske haver er ved at forsvinde i takt med, at insekterne bliver færre og færre.

I kølvandet på denne diskussion er der opstået nye fænomener som insekthoteller, ligesom begrebet faunastriber er blevet et velkendt fænomen blandt mange landmænd og i talrige kommuner, hvor der arbejdes på at fremme insekternes fristeder.

Helt forenklet sagt handler begge dele om at skabe optimale betingelser for insekternes levevis. Og alt imens at Bonderøven kæmper sin kamp for at fremme insekternes levevilkår på landsdækkende tv i bedste sendetid, viser det sig samtidig, at en stor del af de danske boligejere også er hoppet med på bølgen.

Luk bierne ind i din have

I en ny afstemning på Boligsiden svarer 32 procent af de adspurgte brugere ja til, at de har lavet faunastriber eller insekthoteller i deres have.

”I denne sammenhæng er udtrykket ’Lidt har også ret’ virkelig på sin plads. For selvom det måske ikke umiddelbart synes som den store indsats at lave et insekthotel i sin have eller plante bivenlige blomster, så gør det jo alligevel en forskel, når bien kan flyve fra din have til naboens have og undervejs samle nektar og pollen til at bestøve nye blomster med. Og som afstemningen også antyder, er det et fænomen, som mange boligejere har fokus på,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Ligesom vi indretter vores haver til at kunne håndtere store regnskyl og andre afledte effekter af klimaændringerne, så gør mange haveejere også en indsats i forhold til, at vi kan opretholde økosystemet. Det er en generel tendens i tiden, som også afspejler sig i de danske boligejeres haver.”

Mangler du inspiration til, hvordan du kan tiltrække flere bier til din have, så har Videncentret Bolius lavet en guide til netop dette. Den finder du her.  

Sådan gjorde vi:  

Afstemningen af foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden fra 11. september til 5. oktober. I alt 1.161 brugere har svaret på spørgsmålet:

Find mere om