Hver fjerde har ikke råd til sommerhus

Foto: Boligsiden

Hver fjerde ønsker sig et sommerhus men føler, det er uden for økonomisk rækkevidde, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk. At købe sommerhus i fællesskab kan være løsningen.

Spørger man Boligsiden.dks brugere, har hver femte allerede et sommerhus og hver sjette er på jagt efter et, men har endnu ikke købt. Af de knap 2.000 brugere, der deltog i undersøgelsen, svarede hver fjerde, at de gerne ville have et sommerhus, men ikke havde råd.

”Et sommerhus er en investering. Det kommer vi ikke udenom. Og selvom der også er mange billige huse, dvs. huse til under 500.000 kr., skal de fleste en tur i banken, før sommerhusdrømmen kan realiseres”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Så hvad gør man, hvis man hører til den fjerdedel, der gerne vil have et sommerhus men ikke har råd?

Del huset med familie eller gode venner

Hvis du hverken kan eller vil bære hele udgiften selv, kan du købe et sommerhus sammen med andre. Så deler I ikke bare udgifterne til at købe huset men også til driften af det. Det minimerer din økonomiske andel betragteligt, og pludselig kan drømmen være inden for rækkevidde.

Samtidig kan det også være en lettelse, at det ikke kun er dig, der skal slå græsset, male huse og gøre rent, og det kan være rart at vide, at huset ikke står tomt en stor del af året, men bliver brugt mere end du selv ville kunne.

Du skal blot huske at lave helt klare aftaler på forhånd mellem jer, der deler huset. Hvem betaler hvad, hvem må bruge huset hvornår, hvad sker der, hvis en af jer gerne vil sælge sin del af huset osv.

Læs også: Vi køber sommerhus i fællesskab

Sommerhus for 55.000 kr.

På grund af den meget lave rente koster det i dag langt mindre på årsbasis at have et sommerhus end det gjorde for få år siden. Den gennemsnitlige sommerhusejer betaler i dag 55.000 kr. om året for at have et sommerhus inklusive boligskatter og renteudgifter. Er I to par, der deler, er den årlige udgift nede på 27.500 kr. eller altså lige godt 2.000 kr. ekstra om måneden. Jo flere I er, desto billigere bliver det.

Til sammenligning løber en charterferie for hele familien hurtigt op i 25.000 kr., så er man en familie, kan man få meget mere sommerferie i eget – eller delt – sommerhus, end man kan få ture til Tenerife.

Læs også: Et sommerhus eller to charterferier om året

Find mere om