Mens et overvejende flertal går efter en bolig med et lavt energiforbrug, mener hver femte boligsøgende alligevel ikke, at boligens energiforbrug har nogen betydning, når de skal vælge ny bolig. Det viser en ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.
Det er ikke helt uden betydning for økonomien, om man vælger et hus med fjernvarme eller med et gammelt oliefyr. Den årlige udgift til at opvarme boligen kan svige med en charterferie eller to, afhængigt af hvad man vælger. Og nok netop derfor svarer et overvejende flertal i en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk også, at de vil gå efter en bolig med et lavt energiforbrug. På spørgsmålet, om energimærket har betydning, når man skal vælge ny bolig, svarer 66 procent, at de går efter en bolig med lavt energiforbrug. Men 21 procent svarer, at boligens energiforbrug ikke har nogen betydning i forhold til køb af ny bolig.
”Der kan være flere grunde til, at man ikke synes, energiforbruget er vigtigt. Enten fordi man har besluttet at rive huset ned og bygge et nyt, eller hvis man synes, at andre faktorer er vigtigere, fordi man altid kan isolere, udskifte varmekilde og andre tiltag, der forbedrer energimærket og nedbringer varmeregningen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Efter der blev indført digitale energimærker, er det nu ganske nemt at finde ud af, hvordan man kan energiforbedre boligen. Ved at klikke på det lille energimærke på boligpræsentationen på Boligsiden.dk kommer man direkte over på Energistyrelsens hjemmeside, hvor der for den enkelte bolig er beregninger på og gode råd til, hvordan man får styr på varmeregningen.
Voldsomme priser på gode mærker
En af grundende til at ikke alle boligkøbere går målrettet efter husene med de gode energimærker, kan være, at priserne ligger markant højere end for boliger, der er dårligere energioptimeret. Går man fra den ene yderlighed til den anden, det vil sige fra villaer med energimærke G til A, stiger salgsprisen pr. kvadratmeter til næsten det dobbelte. Og fordi huse af nyere dato ofte både har de bedste energimærker og samtidig er størst, kommer den samlede salgspris for villaerne med de gode A-mærker op i langt over det dobbelte af villaerne med de dårligere G-mærker.
Ser man på villaer, der er solgt det seneste år, har dem med energimærke A kostet 3,2 millioner i gennemsnit, mens villarene med energimærke G har ligget på 1,2 millioner kroner.
”Med en forskel på to millioner kroner kan man overveje, om det ikke er bedre at energirenovere den gamle villa eller evt. rive den ned og bygge en ny i stedet for at købe et allerede bygget lavenergihus. Man skal i hvert fald gå til opgaven med et åbent sind, for den bedste løsning kan ligge gemt i det gamle, energitunge hus”, siger Birgit Daetz.
Sådan gjorde vi
På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 8. – 18. juli spørgsmålet: ”Har energimærket betydning for dig, når du skal vælge ny bolig?” 1.297 svarede, og svarene fordelte sig sådan her: