Hver anden boligkøber overvejer at rive ned og bygge nyt

Foto: Boligsiden

Lader drømmehuset vente på sig, kan løsningen være en renovering af et eksisterende hus eller køb af en byggegrund, men der er også andre muligheder for at nå i mål, erfarer Boligsiden.dk.

Med over 70.000 boliger og grunde til salg på Boligsiden.dk, skulle man tro, at drømmehuset burde gemme sig et sted iblandt. Men når først man begynder at sorterer efter kriterier som beliggenhed, pris og størrelse, svinder de mange muligheder ind til ganske få – eller måske slet ingen. Og hvad gør man, når det helt rigtige hus ikke dukker op?

Der er selvfølgelig en mulighed for at renovere sig frem til drømmehuset, men der er også andre muligheder. Kan drømmehuset ikke findes, kan det nemlig bygges. Men også her er der flere måder at gribe projektet an på. Man kan enten købe en byggegrund eller købe et gammelt hus til nedrivning. Selvom den første løsning ligger lige til højrebenet, har mange boligkøbere alligevel overvejet den anden også. Ifølge en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 50 procent, at de har overvejet at rive et hus ned og bygge nyt i stedet for at renovere.

”Der er mange fordele ved at bygge nyt i stedet for at renovere. Fx kan man få et langt bedre energimærke, end man nogensinde ville kunne renovere sig til, og samtidig kan man se frem til en mangeårig periode uden synderligt store udgifter til vedligehold”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Køb en grund

For mange er det mest oplagte at købe en grund, hvis drømmen om det perfekte hus skal realiseres. Der er knap 4.300 helårsgrunde til salg landet over, og de er pænt fordelt geografisk. Priserne spænder fra 24 millioner for den dyreste til en enkelt krone for den billigste.

Det er dog ikke altid, at grunden er løsningen på problemet med at finde eller få bygget drømmeboligen. Nogle gange udstykkes grunde i nye områder, hvor der typisk vil være meget bart, indtil flere af grundene bebygges, og hække og træer vokser op. Hvis det er drømmen at bo i et etableret villakvarter med en have med gamle frugttræer, er en af de nye byggegrunde sjældent sagen.

Køb et gammelt hus

Alternativet til at købe en byggegrund er at købe en gammel villa til en billig penge, rive den ned og derefter bygge drømmehuset. Her vil du som køber få ekstra udgifter til nedrivning af den gamle bygning, men fordelene kan vise sig at opveje ulemperne.

”Ved at rive ned og bygge op, kan man få det bedste fra begge verdener. Man får det nye, energirigtige hus og den planløsning, man ønsker, mens man samtidig kan få beliggenheden i et villakvarter, hvor beplantningen er veletableret”, siger Birgit Daetz.

Gør din nuværende adresse til drømmebolig

Det er også muligt, at du allerede bor i dit drømmekvarter, og at du for alt i verden gerne vil blive boende, hvor du er. I så fald må du regne på, om det bedst kan betale sig at renovere eller ombygge den gamle bolig, eller om der kan være økonomi i at bygge nyt.

Man bør vurdere i hvert enkelt tilfælde, hvad der bedst kan betale sig. Har man et godt hus i gode materialer, er det ikke sikkert, man har råd til at bygge noget i lige så god kvalitet. I så fald skal man både regne på, hvad man kan opnå i fx energibesparelse om året, men også overveje, om et nybygget hus i dårligere materialer, virkelig er løsningen.

Har man et hus, der enten kræver en gennemgribende renovering eller som fra starten af ikke har en kvalitet, der er værd at bevare, bør man undersøge, hvad det vil koste at rive ned og bygge nyt.

”Huset behøver ikke at være faldefærdigt, for at det kan betale sig at rive det ned. Det kan virke som spild at rive et ellers rimeligt velfungerende hus ned, men taget i betragtning af hvad man kan vinde, kan det måske alligevel betale sig”, siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi

Boligsiden.dk stillede vi i perioden 30. august – 5. september spørgsmålet: ”Har du overvejet at rive et hus ned og bygge nyt i stedet for at renovere?” 1.118 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om