Hver 10. boligejer er klar til at købe, før de har solgt

I en ny afstemning hos Boligsiden svarer 14 procent af deltagerne, at de er klar til at købe en ny bolig, før de har solgt deres egen. Foto: Boligsiden.

I en ny afstemning på Boligsiden svarer en større andel af boligejere end tidligere, at de er villige til at købe ny bolig, før deres egen er solgt.

Har du is nok i maven til at købe en ny bolig, selvom du endnu ikke har fået solgt din nuværende ejerbolig?

Kan du svare ja til det spørgsmål, er du ikke alene.

I en ny afstemning på Boligsiden svarer 14 procent af deltagerne, at de vil købe en ny bolig, før de har solgt deres egen.

”Det lyder måske umiddelbart ikke af så stor en andel. Men det er et spørgsmål, vi har stillet brugerne af Boligsiden flere gange, og tidligere har denne modige andel været 11-12 procent. Nu er det så steget til 14 procent, og samtidig er andelen der svarer, at de vil sælge deres bolig, før de køber en ny, blevet lavere,” forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

I den seneste afstemning, der blev lavet tilbage i 2017, svarede 73 procent af brugerne, at de ville have solgt, før de købte. I den friske afstemning fra 2021, er den andel mindsket til 65 procent.

Foruden de brugere, der har svaret ja eller nej til at købe ny bolig, inden de har solgt deres egen, er der en forholdsvis stor mellemgruppe (20 procent), der svarer, at de ikke har lagt sig fast på en bestemt rækkefølge, og at de er fleksible i forhold til købeprocessen.

Udviklingen kan hænge sammen med den periode, boligmarkedet netop har været igennem.

”Under corona har aktiviteten på boligmarkedet været tårnhøj, og der har været rift om mange af boligerne. Det kan have bidraget til, at vi nu ser lidt flere, der er villige til at købe, før de har solgt. Også med tanke på den høje salgsprocent, hvor rigtig, rigtig mange sælgere har haft held til at få solgt deres bolig. Det kan have fået flere til at tænke, at de nok skal få boligen solgt efter et eventuelt køb,” siger Birgit Daetz.

Overvej risikoen

Trods de gode tider, er det dog fortsat vigtigt at holde sig risikoen for øje, hvis man køber ny bolig, før den anden er solgt.

”Reelt risikerer du som køber at stå med to boliger, hvis du køber, før du har solgt. Derfor er det typisk kun noget, der kan lade sig gøre, hvis du bor i et meget attraktivt område, hvor det er forholdsvis nemt at få solgt sin bolig. Når det er sagt, fortæller afstemningen selvfølgelig ikke noget om de vilkår, køberne køber ny bolig på. Det er for eksempel muligt at gøre brug af en betinget købsaftale, som kan give lidt mere ro i maven,” siger Birgit Daetz.

Som Birgit Daetz er inde på, er en betinget købsaftale et redskab, der kan bruges i for eksempel det tilfælde, at drømmeboligen viser sig, inden du har solgt din egen bolig. Hvis sælger er indstillet på det, kan du indgå en betinget købsaftale, hvor købet først træder endeligt i kraft, når du har solgt din egen bolig.

Køber du på helt normale vilkår, uden den betingede købsaftale, kan det i mange tilfælde slet ikke realiseres at købe ny bolig, før du har solgt din egen. For flere banker og realkreditinstitutter er ikke villige til at løbe risikoen ved at låne til en ny bolig, hvis du ikke allerede har solgt din nuværende bolig.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt boligsidens brugere i perioden 21. september til 4. oktober. I alt 1.240 brugere har svaret på spørgsmålet: