Huskøbernes interesse for haven er visnet en smule siden sidste år

Haven har stor betydning, når køberne ser på huse. Men interessen er dalet en smule siden sidste år. Foto: Pixabay.

Huskøberne kaster fortsat et nysgerrigt blik på havens tilstand, når de ser på nyt hus. Men sammenlignet med for et år siden, er interessen aftagende, viser en ny afstemning blandt brugerne af Boligsiden.

Med et hus følger ofte en have. Og selvom det er boligen, der trækker den primære interesse fra eventuelle købere, er det ikke ligegyldigt, hvordan haven tager sig ud. Det er konstateret flere gange igennem tidligere afstemninger blandt brugerne af Boligsiden.

Således sagde 9 ud af 10 deltagere i Boligsidens afstemning i maj måned sidste år, at haven også betyder noget, når de ser på hus. Men interessen er blegnet lidt i år, hvor Boligsiden har gentaget spørgsmålet til brugerne.

Nu svarer 84 procent, at haven er vigtig i forbindelse med et huskøb. Sidste år lå denne andel på 88 procent.

”Det tyder på, at køberne har det primære øje på selve huset, og det er måske ikke så overraskende, når vi ser tilbage på det år, der er gået. Udvalget af huse har været særdeles begrænset, og der har ganske enkelt ikke været plads til at være alt for kræsen, hvis man som køber gerne ville have sin underskrift på den endelige købsaftale,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”I den forbindelse er det naturligt, at haven kommer til at spille en mindre rolle. Det er trods alt et område, som der er rig mulighed for at optimere og sætte sit eget præg på, når tiden og økonomien tillader det. Det kan være lettere at overskue ændringer i haven end at skulle ændre på planløsningen i selve huset eller gå på kompromis med de boligønsker og behov, vi hver især har.”

Lidt flere huskøbere med grønne fingre

Ser vi lidt nærmere på de forskellige svarmuligheder i afstemningen, er der sket forskydninger i de enkelte kategorier i forhold til sidste års afstemning.

Der er lidt flere brugere, der svarer, at haven er vigtig, men at en tilgroet have ikke skræmmer dem. Samtidig er der en lidt lavere andel, der svarer, at haven er vigtig, og at den helst skal være vedligeholdt.

”Det peger i retning af, at der er kommet lidt flere huskøbere med grønne fingre. De har mod på selv at få haven til at pryde. Når vi igen ser tilbage på det seneste års udvikling, er det heller ikke så overraskende. Der er rigtig mange danskere, der er har haft gavn af de grønne gøremål under corona, og så virker en tilgroet have måske heller ikke længere så uoverskuelig som den tidligere har gjort,” siger Birgit Daetz.

Se afstemningens øvrige resultater herunder.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 18. oktober til 2. november 2021. I alt 1.441 brugere har svaret på spørgsmålet:

Find mere om