Flertal af sommerhusejere gider ikke leje ud

Foto: Boligsiden.

Mange sommerhusejere lægger stængerne op på havestolen og drikker rosé i solen uden at overveje, hvilke uger huset skal være lejet ud. De gider nemlig ikke, at fremmede skal invadere deres fristed. En brugerundersøgelse på Boligsiden.dk viser, at et flertal af ejere ikke vil leje deres sommerhuse ud, men måske kan nye skatteregler ændre på det?

Kører du igennem et sommerhusområde midt i juli måned, så holder der rigtig mange biler med tyske nummerplader i indkørslerne. Indbyggerne i vores naboland mod syd er begejstrede for vores flotte strande, og de har i mange år pakket bilen og kørt mod nord for at få dansk sol på næserne.

Men turisterne skal indimellem lede længe efter et ledigt sommerhus langs den danske kystlinje. Det er nemlig på ingen måde alle danske sommerhusejere, der gider leje deres sommerhuse ud. En ny brugerundersøgelse på Boligsiden.dk viser, at over halvdelen af de mere end 1.000 sommerhusejere, der har deltaget i undersøgelsen, ikke kan finde på at udleje deres sommerhuse.

”Køberne erhverver sig sommerhuse for selv at bruge dem, og sommerhusejere vil have muligheden for at være impulsiv og springe ind i bilen for at køre i sommerhus, når vejret er allerbedst. Og så er det jo irriterende, hvis man har booket en udlejning ind lige præcis den dag. Sommerhuset er altså ikke en investering, der skal give afkast i form af lejeindtægter, men et luksusgode som man selv vil have friheden til at bruge, når man vil,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

LÆS OGSÅ: Billige lån får flere til at overveje sommerhuskøb

Nye skatteregler kan ændre billedet

I Feriehusudlejernes Brancheforening efterlyser man da også, at flere sommerhusejere vil udleje deres sommerhuse. Derfor hilser man en ny skatteaftale velkommen, der hæver fradraget for udlejning fra godt 20.000 kroner til 40.000 kroner, hvis man altså vælger en udlejningsplatform, der indberetter oplysningerne til Skat.

”Et forhøjet skattefrit bundfradrag, hvis man udlejer gennem et udlejningsbureau, vil gøre det mere attraktivt at udleje. Vi forventer at op mod 2.000 flere danskere vil sætte deres sommerhus til udlejning,” siger direktøren i Feriehusudlejernes Brancheforening Carlos Villaro Lassen i en pressemeddelelse.

Hos Boligsiden.dk regner man med, at den generelle udvikling på sommerhusmarkedet kan ændre nogle sommerhusejeres indstilling til udlejning.

”Sidste år blev det billigere at låne penge til at købe sommerhuse, og her et år efter kan vi se, at det har haft en effekt på antallet af salg, der var skyhøjt i april sammenlignet med tidligere år. De billigere lån gør køberne mindre afhængige af lejeindtægter, så flere handler er ikke ensbetydende med, at flere vil leje ud, men der er nok ingen tvivl om, at det hævede fradrag kan få flere til at overveje det,” siger Birgit Daetz.

LÆS OGSÅ: Sommerhussalget eksploderede i april

Sådan gjorde vi:

Fra den 16. maj til den 1. juni spurgte vi brugerne på Boligsiden.dk: Hvis du ejer et sommerhus, kunne du så finde på at leje det ud. Vi fik 1.457 svar, hvoraf 416 svarede, at de ikke har noget sommerhus. Vi har derfor sorteret dem fra, og de resterende 1.041 svar fordeler sig således:

Hvis du ejer et sommerhus, kunne du så finde på at leje det ud?

Find mere om