Flere fravælger huse med kældre af frygt for oversvømmelse

Foto: Boligsiden

I en ny undersøgelse blandt Boligsidens brugere svarer flere end tidligere, at de foretrækker et hus uden kælder, når de er på husjagt.

Den seneste tid har nedbør, storme og skybrud fyldt meget i vejrudsigten og ikke mindst hos mange af danskerne.

Prøv Boligsidens oversvømmelseskort her

Formentlig er der særligt mange af boligejerne, der har fået nervøse trækninger, når prognoserne har spået om uvejr på grund af risiko for skader på deres ejendomme, hvor eksempelvis kældre kan være udsatte for oversvømmelse, når regnen siler ned.

Og formentlig derfor svarer et stigende antal af danskerne, at de fravælger huse med kældre, når de er på udkig efter et nyt hus.

I en ny undersøgelse blandt Boligsidens brugere svarer 47,7 procent, at det betyder meget, om et hus har kælder, når de leder efter et nyt hjem, fordi de frygter vandskader.

Og det er en større andel sammenlignet med tidligere, hvor Boligsiden har stillet samme spørgsmål til sine brugere. Eksempelvis var det 38,8 procent af brugerne, der svarede det samme tilbage i august 2023.

”Der er ingen tvivl om, at vejrforholdene i Danmark er et stort opmærksomhedspunkt blandt danskerne, særligt i løbet af det seneste års tid, som især har været præget af voldsomt meget regn og lokale oversvømmelser,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”For nogle boligejere har uvejret haft ærgerlige konsekvenser i form af eksempelvis oversvømmelse i kælderen, og det kan ende med at koste dyre domme i skadesomkostninger, som mange af os også har fået set eksempler på i medierne. Så med den øgede opmærksomhed giver det god mening, at flere fravælger huse med kældre nu sammenlignet med tidligere,” tilføjer hun og fortsætter:

”Det er dog vigtigt at understrege, at kældre ofte er et aktiv for ejendomme, fordi det giver mere plads til eksempelvis opbevaring, hobbyrum, et ekstra badeværelse eller noget helt fjerde, og det er typisk kvadratmeter, som koster mindre end dem, der bruges til beboelse. Samtidig er det muligt at sikre kælderen mod vandskader, så de er bedre beskyttet i tilfælde af skybrud, og så er det også værd at huske, at der findes mange huse med kældre, som ikke er i umiddelbar risiko for oversvømmelse.”  

Vidste du, at du kan se risikoen for oversvømmelse for boliger i Danmark på Boligsiden? Slå en adresse op under bolig til salg eller solgte boliger. På boligens præsentationsside under overskriften ’Boligen på kort’ kan du forstørre kortet for at se flere detaljer om boligen og boligens grund. Blandt andet kan du under ’oversvømmelse’ se, om ejendommen er udsat for oversvømmelse.

Se udviklingen i undersøgelsen her:

Har det betydning, når du kigger på hus, hvis der er en kælder, der kan blive oversvømmet?

Svarmuligheder:maj-17jun-16okt-15jun-14jun-13aug-23apr-24
Ja meget – jeg vil være bange for vandskader42,6%44,6%43,3%39,1%40,9%38,8%47,7%
Kun hvis huset ligger meget lavt, eller på anden måde er særligt udsat32,7%28,7%31,6%33,8%31,2%29,1%27,8%
Ja lidt – jeg vil være nervøs for vandskader16,6%19,9%16,7%19,5%20,1%20,7%15,7%
Nej ikke så meget – jeg er ikke så nervøs for vandskader5,1%3,5%4,7%3,7%4,6%6,9%3,9%
Nej slet ikke – vandskader bekymrer mig ikke3,0%3,2%3,6%3,8%3,1%4,5%3,2%

Tabellen viser fordelingen af svar inden for de forskellige svarmuligheder, der har været i Boligsidens undersøgelse, opdelt på de perioder, undersøgelsen har kørt. Spørgsmål og svarmuligheder har været de samme, som er blevet kørt ad flere omgange, dog varierer det, hvorvidt der har været en ’ved ikke ’-kategori, hvorfor den er undladt i tabellen. Kilde: Boligsiden

Sådan har vi gjort:

I perioden 21. marts 2024 til 4. april 2024 har Boligsiden stillet nedenstående spørgsmål til sine brugere:

Har det betydning, når du kigger på hus, hvis der er en kælder, der kan blive oversvømmet?

I alt deltog 1.021 i undersøgelsen.

Samme undersøgelse har kørt tidligere, hvor nøjagtig samme ordlyd for spørgsmål og svarmuligheder fremgik.

Dog har der været variation i, hvorvidt det har været muligt at svare ’ved ikke’ i tidligere kørte undersøgelser.

I nærværende undersøgelse fra april 2024 var det muligt at svare ’ved ikke’, hvilket 1,7 procent af Boligsidens brugere svarede.

Find mere om