Etplanshuset er boligkøbernes favorit

Foto: Boligsiden

Boligkøberne foretrækker et liv uden trapper, viser en ny undersøgelse fra Boligsiden.dk. Etplanshuset er købernes klare favorit, mens første sal og kælder har en noget mindre fanskare.

Når vi køber hus, er det ikke nok, at beliggenheden og prisen er den rigtige, at størrelsen matcher vores behov, eller at haven er, som vi drømmer om. Villaen skal helst også været i ét plan, viser en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk. Her svarer 53 procent, at de helst vil have et etplanshus, hvis prisen var den samme, og de helt selv kunne vælge. 24 procent går efter et hus med første sal, mens 14 procent drømmer om en kælder. Kun seks procent kan se fidusen i en kvist eller en tagetage.

”Mange småbørnsfamilier foretrækker etplanshuset, fordi de så ikke behøver at spærre trappen af, mens børnene er helt små. De ældre købere tænker nok mere langsigtet og ønsker en bolig, de kan blive boende i, og hvor trappen ikke pludselig bliver en udfordring”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Boligdrømme stikker i alle retninger

Det er dog ikke nemt at få præcis, hvad man gerne vil have. Boligkøbernes drømme stikker nemlig i alle retninger, viser tidligere undersøgelser blandt brugerne på Boligsiden.dk. Her svarer 32 procent, at de foretrækker murermestervillaen, mens kun otte procent drømmer om det klassiske parcelhus. Men murermestervillaen er typisk i flere plan, mens parcelhuset holder sig til et enkelt.

”I virkeligheden drømmer køberne om et fantasidyr af en villa: Et lavenergihus udformet som en murermestervilla i ét plan uden kælder beliggende i et børnevenligt kvarter med stisystemer og til en pris, der er til at betale. Selv med de over 70.000 boliger, der er til salg på Boligsiden.dk, kan det blive en hård nød at knække”, siger Birgit Daetz.

I sidste ende må boligkøberne gå på kompromis og finde ud af, hvad der er vigtigst. Måske forelsker de sig så meget i murermestervillaen, at det ikke betyder noget, at den er i flere plan. Måske ender byggestilen med at have mindre betydning, fordi beliggenheden og prisen er det vigtigste.

Sådan gjorde vi:

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 23. – 30. august spørgsmålet: ”Hvis prisen var den samme, hvor mange plan ville du så helst have i et hus?” 1.515 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om