Er du boligkøber med et stramt budget? Ro på, der er også et hus til dig

Ifølge en afstemning blandt brugerne på Boligsiden har hver tredje boligkøber et budget på maksimalt to millioner kroner. Er du en af dem, så fortvivl ikke, for der er masser af boliger til salg i det prisleje.

Husene på det danske boligmarked er i gennemsnit udbudt til omkring 2,3 millioner kroner. Der er imidlertid mange købere, der har et budget, der er væsentligt lavere end det.

Ifølge en ny afstemning blandt mere end 1.000 brugere på Boligsiden har 15 procent et budget på en million kroner, mens yderligere 21 procent kan købe for maksimalt to millioner kroner.

”En tredjedel af køberne har ikke råd til at købe et hus til gennemsnitspris, men det betyder langt fra, at de ikke kan få et ordentligt hus. For der er nogle meget dyre huse, der trækker gennemsnittet op. Det er klart, at du med et lavt budget ikke kan gå efter dem, men er du kreativ og fleksibel med dine krav, så er der masser af muligheder på markedet,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Tre parametre du kan skrue på

Nye udbudstal fra Boligsiden viser, at der i starten af februar var godt 31.000 villaer og rækkehuse til salg. Mere end halvdelen af dem koster under to millioner kroner og næsten 8.000 af husene på markedet koster under en million kroner.

”Det betyder, at der er noget for enhver smag og budget, men udbudslisterne viser også, at København og Aarhus er så godt som lukket land, hvis du er på et smalt budget. Det samme er flere af de andre store byer,” siger Birgit Daetz og uddyber:

”Geografien er derfor det første parameter, du skal være fleksibel med, og alt efter hvor fleksibel du er, kan du begynde at skrue op eller ned for dine forventninger til størrelsen på huset. For vil du stadig bo bynært, er du nødt til at acceptere at bo på mindre plads.”

Geografi og størrelse er altså de to første parametre, du skal justere dine forventninger til. Det tredje er standen.

”Du skal få geografi, størrelse og stand til at passe til det, du har råd til og ønsker. Skal standen være nogenlunde, må du slække på geografi eller størrelse. Og lader du dig ikke afskrække af et stort byggeprojekt, er det mere sandsynligt, at du kan finde et hus med en central beliggenhed eller en god størrelse,” påpeger Birgit Daetz.

Købere på stort budget går også på kompromis

Er du derimod en af de ni procent af køberne, der ikke har et budget på dit boligkøb, er der frit valg på alle hylder. Men det betyder ikke nødvendigvis, at det er nemmere at finde det rigtige.

”Hvis du har et stort budget, har du ikke på samme måde brug for at være fleksibel, som hvis du har en mere begrænset økonomi. Det kan være fristende at forsøge at få opfyldt alle drømme på samme tid. Og det er meget sjældent, at det lader sig gøre. Også selvom budgettet er enormt,” siger Birgit Daetz.

Afstemningens resultater
Afstemningerne er foretaget blandt brugerne af Boligsiden i perioden 27. januar til 3. februar 2020.

I alt er der afgivet 1.274 svar på spørgsmålet: ”Hvad er dit maksimumbeløb på et boligkøb?” Svarene fordelte sig således:

Find mere om