Over halvdelen af huskøberne skæver til, hvilket energimærke deres kommende bolig har. Hver femte huskøber går endda målrettet efter et hus med energimærke A eller B, viser en ny afstemning hos Boligsiden.
Det er ikke kun indretning og antallet af værelser, som boligkøbere kigger efter, når de er på jagt efter et nyt hus. En stor del af køberne ser nemlig også på, hvilket energimærke huset har.
Det viser en ny afstemning, som Boligsiden har lavet blandt sine brugere.
Til spørgsmålet: ”Hvilket energimærke vil du gå efter, hvis du skal købe hus?” svarer 23 procent af brugerne, at de går efter et af de bedste energimærker, altså A eller B.
Dertil kommer, at 42 procent af brugerne svarer, at energimærket ikke er afgørende, men at de dog som minimum ønsker et hus med energimærke D.
”Samlet er det mere end seks ud af ti boligkøbere, der har energimærket med i deres overvejelser, når de køber hus. Det vidner om, at klima også er blevet en del af dagsordenen på boligmarkedet. Og det med rette. Der kan være mange penge at spare på et klimavenligt hus, ligesom der selvfølgelig også er en åbenlys fordel i et bedre indeklima for den enkelte boligejer,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
De grønne huse er i undertal
Da det primært er nybyggede eller totalrenoverede huse, der kan opnå et energimærke A eller B, er disse huse også typisk lidt dyrere at få fat i end de øvrige huse på markedet. Og der findes fortsat ikke så mange af dem.
I øjeblikket er det for eksempel 9,7 procent af husene til salg på Boligsiden, som har et energimærke A. Køberne skal derfor være relativt afklarede og klar til at købe, hvis de vil have fat i et af de mest klimavenlige huse.
”Til gengæld er der også den mulighed, at man selv energirenoverer sin bolig. Husene med energimærke C eller D har generelt en lidt lavere kvadratmeterpris end husene med energimærke A eller B, og har man mod på selv at tage fat på opgaven, kan der ud over den lavere udbudspris være en økonomisk gevinst ved selv at gøre boligen mere grøn. I øjeblikket findes der også flere tilskudsordninger til netop de grønne boligrenoveringer,” siger Birgit Daetz.
Som vi for nylig fortalte her på Boligsiden, har Energistyrelsen netop lanceret den såkaldte Bygningspulje, hvor man som boligejer kan søge tilskud til at lave energiforbedringer.
Det kan også være relevant for de syv procent af deltagerne i Boligsidens afstemning, som svarer, at de bevidst går efter et hus, der kan forbedres og derfor søger et hus med energimærke E eller G.
I Boligsidens afstemning er der samtidig 18 procent af deltagerne, der svarer, at energimærket ikke er vigtigt for dem, imens to procent svarer ”ved ikke”. Dertil kommer, at otte procent af brugerne ikke står foran et boligkøb.
Sådan gjorde vi:
Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 19. oktober til 2. november. I alt 1.124 brugere har svaret på spørgsmålet:
!function(e,i,n,s){var t=”InfogramEmbeds”,d=e.getElementsByTagName(“script”)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(“script”);o.async=1,o.id=n,o.src=”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,”infogram-async”);