En ud af fire kvinder vil bo tæt på mor og far

Foto: Boligsiden

Hver fjerde kvinde vil helst bo så tæt på sin mor og far som muligt, og trangen til at bo i umiddelbar nærhed stiger, hvis kvinden har børn under fem år. Mænd derimod er ret ligeglade med hvor både forældre og svigerforældre bor, viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Lørdag formiddag sker der en mindre migration fra byen og ud i forstæderne. Unge studerende fylder store tasker med vasketøj, og vender næsen mod mor og far, hvor der både bliver vasket tøj, og hvor der også vanker et måltid rigtig mad. Man ser typisk unge mænd søge mod mors kødgryder, men rent faktisk er der på ingen måde italienske tilstande over danske mænds forhold til deres mødre. Langt de fleste mænd er nemlig ganske ligeglade med, om de bor tæt på eller langt fra deres forældre. Det er kvinderne, der, når det kommer til stykket, helst vil bo så tæt på mor og far som muligt.

I en undersøgelse blandt 1.716 brugere på Boligsiden.dk svarer 24 procent af alle kvinder, at de helst vil bo så tæt på deres egne forældre som muligt. Andelen stiger til 37 procent, hvis kvinderne har børn, der er under fem år gamle.

Blandt mændene er det kun 13 procent, der gerne vil bo så tæt som muligt på sine egne forældre, mens andelen dog stiger til 21 procent, hvis manden har børn under fem år. 61 procent af mændene er dog fuldstændig ligeglade med, om de bor tæt på, og det gælder uanset, om der er småbørn i familien eller ej.

Ud med svigermor og -far

Generelt har kvinder stærkere holdning end mænd til, hvor de bor i forhold til både forældre og svigerforældre. Men der er også en helt klar præference for egne forældre frem for partnerens; det gælder også for de mænd, der rent faktisk har en præference.

67 procent af mændene er ligeglade med, hvor svigerforældrene bor, mens det samme gælder for 57 procent af kvinderne. Men hvor 24 procent af kvinderne gerne vil bo så tæt på sin egen mor og far som muligt, er der kun 15 procent, der ønsker at bo i umiddelbar nærhed af svigermekanikken. For mændenes vedkommende ønsker kun 10 procent at bo tæt på svigerforældrene.

”Det kan selvfølgelig være en udfordring, hvis man hver især gerne vil bo tæt på sine egne forældre, men ikke i nærheden af den andens. Så bliver en af parterne skuffede i hver fald”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Flere familier under samme tag

Tal fra Danmarks Statistik viser, at flere husstande end nogensinde før i perioden 1986 til i dag består af mere end en familie. For dem, der vil bo rigtig tæt, har man mulighed for at købe en bolig med plads til to familier. Det kan der være flere fordele ved.

”Boliger til flere familier har mange kvadratmeter, og de store boliger har ofte en lavere kvadratmeterpris. Man kan sige, at der ofte er en slags mængderabat på de store ejendomme. På den måde kan man få rigtig meget hus for pengene, og det er typisk også nogle helt andre boliger, der kommer i spil, hvis man har den dobbelte købesum at gøre godt med”, siger Birgit Daetz.

Find mere om