Danskerne vil holde jul hjemme og vil nødig hjem til svigerfamilien

Langt de fleste af de brugere, der har deltaget i en ny afstemning på Boligsiden, vil helst holde jul i eget hjem. Svigerfamiliens hjem trækker ikke juleaften.

Det skal helst være så genkendeligt som overhovedet muligt. Vi skal være det samme sted som sidste år, være sammen med de samme mennesker og have det samme at spise. Det handler selvfølgelig om juleaften.

Vi har spurgt brugerne af Boligsiden, hvor de allerhelst vil holde jul, og svaret er larmende enkelt. 60 procent drømmer om at holde jul i eget hjem, mens 25 procent helst tager hjem til deres forældre.

”Hvis du tænker dig om, hvor mange kender du så, der laver noget utraditionelt juleaften? Jaja, vi har alle sammen hørt om dem, der tager til Thailand og drikker paraplydrinks på stranden, men kender du særlig mange, der rent faktisk har gjort det? Danskerne vil holde jul derhjemme sammen med dem, de plejer at holde jul med. Og det skal helst være de allernærmeste,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Vi vil nødig hjem til venner og svigerforældre

De resterende svar i afstemningen åbenbarer, som Birgit Daetz indikerer, at hvis vi blot kommer ud i næste blodled, er det langt færre, der vil på julevisit. Blot tre procent vil helst hjem til deres søskende, mens to procent drømmer om jul hos svigerforældrene.

”Svarene viser, at rotationsprincippet, hvor man det ene år er hos sin egen familie og det næste er hos svigerfamilien, ikke er den ideelle løsning for særlig mange. Det siger igen noget om, hvor traditionsbunden julen er. Selv om vi får en kæreste eller gifter os ind i en ny familie, vil vi stadig allerhelst holde julen, hvor vi plejer at holde den,” siger Birgit Daetz.

Ikke ret mange af dem, der har besluttet sig for helt at afsværge julen med familien, søger mod vennerne. I Boligsidens afstemning har kun en procent svaret, at de helst vil holde jul hos en ven eller veninde. De sidste otte procent har benyttet sig af svarmuligheden ”andet”.

”Der er selvfølgelig nogen, der gerne vil træde helt ud af juletraditionerne, men de vælger tilsyneladende ikke at dele mandelgave med vennerne. Det er nok i stedet de otte procent, der har benyttet svarmuligheden ’andet’. Blandt dem finder vi formentlig nogle af de førnævnte julestrandløver, der skal bruge korte bukser til julemandskostumet. Hvis der da overhovedet er et,” siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 13. – 21. december 2021. I alt 1.063 brugere har svaret på spørgsmålet ”Hvor vil du allerhelst holde jul?”. Svarene fordelte sig således: