Danske hjerter banker stadig for liguster

Foto: Pixabay.

Der er liv i ligusteren. Den er nemlig stadig vores favorithæk, hvis man skal tro en undersøgelse blandt brugerne på Danmarks mest besøgte boligsite, Boligsiden.dk.

Danske boligejere har indledt et langvarigt forhold til den stabile, grønne partner, ligusteren. Den klassiske hæktype er langt fra gået af mode, og hver tredje vil helst have afgrænset matriklen med liguster. Det viser en undersøgelse blandt 1.058 af brugerne på Boligsiden.dk. Det gør ligusteren til boligejernes foretrukne afskærmningsform.

”Egentlig er det ikke overraskende. De fleste huse, der sælges, er klassiske parcelhuse fra 60’er- og 70’erne, og de ligger nu engang i klassiske parcelhuskvarterer med klassiske parcelhushække, og det er ofte liguster. Måske er vi lidt påvirkede af, at ligusterhækken ofte følger med den hustype, vi foretrækker”, siger kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, Birgit Daetz.

Næst efter ligusteren hælder vi til den lettere gennemsigtige hæk eller naturhegnet, der kommer ind på andenpladsen med næsten 29 procent af stemmerne.

Hver femte vil mures inde

Mere overraskende er det måske, at hver femte vil omkranse haven med et massivt plankeværk eller en mur. Har man en massiv afskærmning, signalerer man, at man vil være i fred. Mur-menneskerne ønsker at kunne bevæge sig ugeneret i haven og have sin helt egen private sfære.

Når så mange ønsker den massive afskærmning, kan det være et tegn på, at nabostridigheder er et omfattende problem. Tidligere undersøgelser viser, at mere end hver tredje ønsker naboen hen, hvor pebret gror.

Læs også: Flere end hver tredje vil af med naboen

Kun få lever i det åbne

Tilslutningen til det lette trådhegn er ikke stor, og undersøgelsen viser også, at de færreste ønsker en have helt uden afskærmning.

”Dansken er et privat folkefærd. Vi kan godt lide at have vores helt engen plads her på planeten, og det hjælper hækken eller plankeværket os med. Og så er det jo også ganske praktisk, at vi ikke bare holder naboen ude, men også kæmpestore hunde inde – bare for at tage et eksempel”, siger Birgit Daetz.

Find mere om