Dårlige transportmuligheder afholder os fra at bo på landet

Togstation. Foto: Pixabay.

Hver fjerde fravælger at bo på landet på grund af dårlige transportmuligheder, viser en undersøgelse blandt Boligsiden.dk’s brugere.

Der er så dejligt på landet; på nær når man skal væk derfra, så begynder problemerne. For transportmulighederne er ikke de samme som i byen, hvor der er bybusser på hvert gadehjørne, og hvor der i Hovedstadsområdet også er en velfungerende metro samt en Kystbane og et S-togsnet, der er udbygget om end ikke altid lige velfungerende. Og det er da også transportmulighederne – eller mangel på samme – der gør udslaget, når vi fravælger at bo på landet.

I en undersøgelse foretaget blandt 1.002 af brugerne på Boligsiden.dk svarer 21 procent, at dét, der afholder dem fra at bo på landet, er transportmulighederne. 15 procent svarer, at de allerede bor på landet. Blandt dem, der ikke bor på landet, er transporten en hindring for 25 procent, altså en fjerdedel. Dermed er transportproblemer den største udfordring for de potentielle udflyttere. Dernæst kommer der en stor andel, der foretrækker at bo i byen, og herefter er det afstanden til venner og familie og problemer med at finde arbejde i nærområdet, der bekymrer. Lugt og dårlig mobildækning har langt mindre betydning.

”Selvfølgelig kan man have en bil, når man bor på landet, men det er ikke altid nok. Hvis man har arbejde i byen, kan udsigten til lange bilkøer om morgenen virke afskrækkende, mens flere timer som pendler i den kollektive trafik – hvis den er et reelt alternativ – heller ikke appellerer til fleste”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Undersøgelsen afslører også, at flere frygter, at der bliver langt til indkøb, at børnene får langt til skole og legekammerater, og at det kan blive svært at få realkreditfinansieret boligen.

Befordringsfradraget svinder i 2015

I 2015 bliver befordringsfradraget sat ned, og de reelle transportudgifter stiger dermed for dem, der pendler over 24 kilometer. Dermed bliver guleroden lige en tand mindre for dem, der overvejer en fremtid i landzonen.

Undtagelsen er dog de kommuner, der er blevet udpeget som yderkommuner, hvor pendlerne kan få den højeste fradagssats, selv hvis de pendler over 120 kilometer. Det gælder fx flere kommuner i Syddanmark, Nordjylland og flere af øerne. Læs mere om befordringsfradraget i 2015 på Skats hjemmeside, hvor du også kan se, hvilke kommuner der er registreret som yderkommuner.

Gode muligheder for billige boliger

Der er dog åbenlyse fordele ved at vælge en bolig på landet. Blandt andet er boligpriserne markant lavere, og boligkøberne kan dermed få mange flere kvadratmeter for pengene for en brøkdel af, hvad det ville koste i byerne.

”Har du en million kroner, kan du ikke købe dig til mere end 21 kvadratmeter på Frederiksberg, mens du kan få 160 kvadratmeter i Tønder. Og resten af landet ligger derimellem. Man må finde den kommune, hvor man føler, at man får tilpas med plads for den pris, man kan betale, og jo længere ud på landet, man kommer, desto mere får man typisk for pengene”, siger Birgit Daetz.