Boligkøberne forventer urealistiske prisnedslag

Foto: Boligsiden.

Mange boligkøbere forventer et langt større prisnedslag på boligen, end de reelt ender med at få, viser ny analyse fra Boligsiden.dk og Sydbank.

Når bolighandlen skal i hus, står mange købere med større forventninger til prisnedslaget, end de nogensinde kommer til at få indfriet. En undersøgelse lavet blandt brugere på Boligsiden.dk viser, at hver tredje forventer et prisnedslag på over 10 procent.

“10 procent er langt mere, end der gennemsnitligt bliver givet. Naturligvis er nogle med til at hive gennemsnittet op, men mange vil blive slemt skuffede, hvis de tror, nedslagene er så store”, siger Birgit Daez, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Undersøgelsen viser også, at knap 10 procent forventer at skulle betale prisen eller mere. Ser man på de faktiske handler, bliver hver fjerde bolig handlet til prisen eller mere.

Til gengæld svarer 2,4 procent af brugerne i undersøgelsen, at de forventer at byde over prisen. Det er ikke langt fra virkelighedens verden, hvor godt 3 procent af boligkøberne i august i år måtte betale en pris, der var højere end udbudsprisen.

Så meget rabat kan du regne med

Ser man på alle bolighandler, der er foretaget i 2. kvartal i år, bliver der overordnet set slået 5 procent af prisen, når handlen skal i hus. De 5 procent dækker over, at hver fjerde boligkøber stadig betaler prisen eller mere. For villaer alene bliver der samlet set slået 6 procent af prisen, og for rækkehuse er det knap 4 procent.

Tallene fra seneste udgave af Boligsidens Markedsindeks afslører, at der i august måned i gennemsnit blev slået 661 kr. pr. kvadratmeter af prisen på villaer og rækkehuse og 634 kr. pr. kvadratmeter af prisen på ejerlejligheder.

Siden sidste år er nedslagene faldet med 8,5 procent for villaer og rækkehuse og med over 20 procent på lejligheder.

Nedslagenes geografi

Boligkøbernes optimisme skal i høj grad holdes op imod deres placering på Danmarkskortet. I København er der er par procent mindre at hente i rabat end i landet som gennemsnit, og Københavns omegn bliver husene solgt med de mindste nedslag. Huskøbere i Albertslund vest for København må i gennemsnit nøjes med 2 procent i prisnedslag, mens der i Syddanmark er mere at hente. I Lolland Kommune var man gavmilde og gav i gennemsnit godt 15 procent rabat på villaer og rækkehuse i august måned.

Find mere om