Boligkøbere sparer op til drømmeboligen

Foto: Boligsiden

Hvis vi ikke har råd til drømmeboligen, vil vi hellere vente og spare op end at købe noget mindre eller købe i et billigere område, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Drømmeboligen har en tendens til altid at koste lidt mere, end budgettet egentlig rækker til. Og når man står over for valget mellem at købe en mindre bolig i samme område, købe en bolig i et billigere område eller spare op til drømmeboligen, vælger flest den sidste mulighed.

I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 32 procent, at de foretrækker at vente og spare op til drømmeboligen, hvis de ikke har råd til den i første omgang. 30 procent vil løse problemet ved at købe en mindre bolig i samme område, mens en anelse færre vil købe en bolig i et billigere område.

”En bolig er ofte en langsigtet investering, så det giver god mening, at man venter og sparer op, hvis man har fundet noget, man virkelig gerne vil have”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Dog skal man regne lidt på prisudviklingen, hvis man eksempelvis har forelsket sig i en ejerlejlighed i København. Her er der risiko for, at priserne stiger mere, end man kan nå at spare op, og så vil man aldrig nå i mål. Med de stærkt faldende salgstider er der også en risiko for, at drømmeboligen bliver solgt, inden opsparingen er på plads”.

Løsningen afhænger af behovet

Der er næsten dødt løb mellem valgmulighederne i brugerundersøgelsen, og hvad man som boligkøber vælger at gøre, afhænger i høj grad af, hvorfor man ønsker at flytte.

Ofte flytter folk for at få mere plads. Hvis antallet af kvadratmeter er det vigtigste, nytter det ikke at købe en lille, men billigere bolig i det rigtige område. Så kan det bedre betale sig at flytte til et billigere område, hvor man får flere kvadratmeter for pengene.

”Man kan spare på boligprisen ved at finde en bolig med en anden beliggenhed. Nogle gange skal man ikke længere end over kommunegrænsen for at finde billigere alternativer”, siger Birgit Daetz.

En anden løsning er at købe en bolig i dårligere stand, end man egentlig ønskede sig. En villa, der sælges som et håndværkertilbud, bliver i gennemsnit udbudt til salg for 42 procent mindre end villaer i al almindelighed. Har man hænderne skruet rigtigt på, kan der være mange penge at spare ved at købe en bolig, der trænger til en kærlig hånd.

Sådan gjorde vi:

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 10. – 18. august spørgsmålet: ”Hvis du ikke har råd til din drømmebolig, vil du så” 1.053 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om