Boligkøbere frygter tab: Vil kunne sælge igen hurtigt

Huse tæt ved vandet. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Når 7 ud af 10 potentielle købere kigger på ny bolig, er det vigtigt for dem at vide, at de hurtigt kan sælge boligen igen. Finanskrise og bristet boligboble har gjort os opmærksomme på at undgå tab.

For mange mennesker er et boligkøb en investering, der rækker flere årtier ud i fremtiden. Kan jeg se mine børn vokse op her? Har jeg den rigtige følelse med det her sted?

Men mange købere tænker ikke udelukkende i drømme og lange perspektiver. De har også det kortere sigte og fornuften med. En ny undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk viser, at 7 ud af 10 mener, at det er ’meget vigtigt’ eller ’vigtigt’, når de kigger på bolig, at de kan sælge boligen hurtigt igen.

”Et boligkøb skal være drevet af drømme og tankerne om at bygge et liv op et nyt sted, men det er afgørende også at have fornuften med. Hvad nu hvis du om to år får et nyt job i den anden af landet? Hvad nu hvis du får nye drømme? Det er fornuftigt allerede i købssituationen at overveje, hvad der vil ske den dag, du vil af med huset igen,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Finanskrise årsag til mere fornuft

Den bristede boligboble og finanskrisen i slutningen af 00’erne har øget danskernes opmærksomhed på, hvad der er en god og en dårlig handel, og det har fået køberne til at handle mere med den føromtalte fornuft.

”Der bliver ikke handlet nær så meget alene baseret på følelser og drømme som før finanskrisen, hvor de fleste købere havde en fornemmelse af, at væksten på markedet ikke kunne bremses. Finanskrisen har gjort køberne opmærksomme på, at de kan indkassere tab, og de tænker mere fremadrettet nu,” siger Birgit Daetz.

Mens 7 ud af 10 altså mener, at det er vigtigt, at de hurtigt kan sælge igen, har 3 ud af 10 svaret, at det enten er ’mindre vigtigt’ eller ’ikke vigtigt’. Det kan være et udtryk for, at de regner med først at flytte om en menneskealder.

”Hvis en køber er overbevist om, at han skal bo det samme sted i 30, 40 eller 50 år, ved han også, at boligmarkedet kan udvikle sig i så mange forskellige retninger, at det alligevel er svært at forudse, hvor let eller svært det kan blive at sælge til den tid.”

Sådan gjorde vi
Fra den 27. august til 11. september 2017 spurgte vi brugerne på Boligsiden.dk: Hvor vigtigt er det for dig, at den bolig, du kigger på, kan sælges hurtigt igen? Vi fik 1.171 svar, der fordelte sig således:

  • Meget vigtigt: 274 (23 %)
  • Vigtigt: 534 (46 %)
  • Mindre vigtigt: 248 (21 %)
  • Ikke vigtigt: 100 (9 %)
  • Andet / Ved Ikke: 15 (1 %)
Find mere om