Boligkøbere er mere risikovillige, end de selv tror

Murermestervilla

Foto: Boligsiden

Vi tror, vi vil have lån med fast rente og afdrag, når vi skal vælge finansiering til vores boligkøb, viser en ny undersøgelse af Boligsiden.dk. Men når vi har været i banken, kommer vi ofte ud med noget helt andet.

Måske er det krisen, der har sat sine spor. Vi er i hvert fald som udgangspunkt ganske forsigtige, når vi tænker lånetyper. I en undersøgelse blandt Boligsiden.dks brugere svarer over halvdelen, at de vil vælge et fast forrentet lån, og over 70 procent siger, de vil gå efter et lån med afdrag.

”Det er en helt klar tendens blandt Boligsiden.dks brugere til, at man hælder mod de sikre valg. Halvdelen svarer, at de vil have både fast rente og afdrag. Når det så er sagt, så viser en tidligere undersøgelse, at hver anden er usikker eller slet ikke forstår boliglånene. Hvis man er usikker, er man nok tilbøjelig til at gå efter det, man føler, er mest sikkert”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Læs også: Hver anden forstår ikke boliglånene

Én ting er dog, hvad vi tror vi vil vælge, før vi står midt i et huskøb. Noget andet er, hvad vi rent faktisk vælger, når vi har været i banken.

De fleste vælger afdragsfrihed

I Boligsiden.dks undersøgelse svarer godt 20 procent, at de ønsker et lån med afdragsfrihed, men over 50 procent ender med at vælge afdragsfrihed, når de har været i banken.

”Andelen af afdragsfrie lån har ligget på et stabilt niveau og udgjorde 56,4 procent i andet kvartal af både 2012 og 2013. Folk er stadig interesserede i at få afdragsfrihed – det gælder især nye boligejere, som skal ud og have efterfinansiering. Der giver det rigtig god mening at have afdragsfrihed på det billige realkreditlån, og så bruge de sparede afdrag på hurtigere at få den dyrere efterfinansiering ud af verden”, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit.

Til trods for at mange vælger afdragsfrihed, oplever BRFkredit alligevel en øget interesse for afdrag. Den historisk lave rente giver nemlig en lav ydelse på lånet – selv med afdrag.

Flexlån hitter stadig

I Boligsiden.dks undersøgelse svarer knap 40 procent, at de ønsker et lån med variabel rente, dvs. et Flexlån. Efter en tur i banken, kommer små 70 procent dog ud med netop det.

”I 2. kvartal 2013 udgjorde andelen af lån med variabel rente ca. 68 pct. af det samlede udlån, mens tallet var 69,3 pct. i 2. kvartal 2012. Her ser vi altså et lille fald i andelen. Det er vores fornemmelse, at mens der fortsat er interesse for variabelt forrentede lån, så har der dog gennem det seneste års tid været en stigende interesse for lån med fast rente, især i forbindelse med huskøb. Det giver en vis sikkerhed at vide, hvad man år for år har af renteudgifter til sit realkreditlån”, siger Ulrikke Ekelund.

Flere vil have økonomisk sikkerhed

Trods de høje andele af afdragsfrihed og Flexlån, har den lave rente dog fået mange til at gå efter det fastforrentede lån med afdrag og dermed en langtidssikring af privatøkonomien.

”Vi ser, at den faste rente gennem det seneste år har vundet mere og mere indpas. Det kan hænge sammen med, at der i øjeblikket er mere og mere fokus på at have sikkerhed i sin økonomi, og det giver den faste rente. Her ved du, hvad dine renteudgifter er i op til 30 år”, siger Ulrikke Ekelund afsluttende.

Find mere om