Boligjagt: Hver tredje har ikke styr på økonomien

En afstemning på Boligsiden.dk viser, at en ud af tre ikke har styr på, hvor meget de kan låne til boligkøb, selvom de jagter nyt hjem. 44 procent har derimod allerede sikret sig en forhåndsgodkendelse.

Der er særdeles godt gang i boligmarkedet i flere dele af landet. Og det betyder, at du kan risikere at skulle træffe en hurtig beslutning, hvis du vil være sikker på at kapre drømmeboligen, inden husnøglerne lander i hænderne på en anden køber.

Om du er i stand til at slå til, når du står til fremvisningen, er afhængig af, om du allerede har fået afklaret med banken eller realkreditinstituttet, hvor meget du kan købe for. En afstemning blandt brugerne på Boligsiden.dk viser, at det langt fra er alle, der har styr på det finansielle, inden de begynder at surfe bolig.

”30 procent af de boligsøgende brugere af Boligsiden.dk, der deltog i afstemningen, tilkendegiver, at de endnu ikke har afklaret deres lånemuligheder, selvom de er aktivt boligsøgende. Det er en relativt stor andel, når man ser på det eksisterende marked, og hvordan udbuddet har påvirket handelsvilkårene. Afstemningen viser dog også, at 44 procent allerede har fået en forhåndsgodkendelse, hvilket stiller dem stærkt i en potentiel købssituation,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Risiko for skuffelser

Resultaterne af afstemningen overrasker ikke hos Realkredit Danmark, som også oplever, at en del boligsøgende ikke har fået afstemt deres finansieringsmuligheder på forhånd. Enten fordi de ikke har prioriteret det, før de finder drømmeboligen, eller fordi de måske er i den tidlige fase i boligjagten, hvor de blot orienterer sig i markedet.

”Hvis man er i seriøse overvejelser om køb af bolig, er det dog vores overordnede anbefaling, at man starter med at få afklaret, hvilke købsmuligheder man har. Så undgår man risikoen for fremtidige skuffelser og at spilde tiden, hvis man finder drømmeboligen, der siden viser sig at være for dyr i forhold til ens egen økonomi,” siger cheføkonom hos Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig og fortsætter:

”Et boligkøbsbevis gør desuden boligjagten nemmere, da man bedre kan afgrænse sin søgning, eller måske alternativt udvide den, hvis ens økonomi viser sig at være stærkere, end man selv vurderede.”

Sådan gjorde vi:


Fra den 13. til den 21. februar 2017 spurgte vi Boligsiden.dk’s brugere: ”Hvis du er aktivt boligsøgende, har du så det finansielle på plads?” Vi fik 869 svar, som fordeler sig således: