Boligejere vil sælge før de køber nyt

Foto Boligsiden

Tør du købe en ny bolig, før den gamle er solgt? En afstemning på Boligsiden.dk viser, at tre ud af fire vil sælge, før de køber, mens kun 11 procent er villige til at sidde med to boliger på hånden.

Selvom der henover de seneste år er kommet godt gang i boligmarkedet, hersker der alligevel en god portion usikkerhed blandt boligkøberne. Ganske få tør købe ny bolig, førend den gamle er solgt. Det viser en afstemning blandet brugerne på Boligsiden.dk.

73 procent svarer, at de vil sælge, før de køber. Og kun hver tiende foretrækker at finde det nye hjem, inden de har fundet en køber til det gamle. 16 procent er åbne over for både den ene og anden løsning.

”Med mindre man bor i et attraktivt område, hvor salgstiden er meget kort, kan det for mange være risikabelt at købe nyt, før man har fået solgt sin eksisterende bolig. Det kan uden tvivl være svært at lade fornuften styre, hvis man har fundet drømmeboligen, men får du ikke solgt inden for den estimerede tidsramme, kan det blive en bekostelig affære at sidde med to boliger på hånden,” siger Birgit Daetz.

Hun pointerer dog, at det for mange slet ikke er muligt at ende i den situation, da flere banker og realkreditinstitutter ikke er villige til at løbe risikoen ved at låne til en ny bolig, hvis man ikke allerede er kommet af med sin gamle.

Store forskelle på salgstider

Står du alligevel overfor muligheden, er det værd at undersøge salgstiden i dit område, for der er store forskelle på, hvor hurtigt du kan komme af med en bolig alt efter, hvor du er bosat. I landsdelen København By var den gennemsnitlige salgstid for ejerlejligheder i juni måned blot 57 dage, hvilket er 43 dage kortere end landsgennemsnittet. Men kigger vi mod Sydjylland, er salgstiden helt oppe på over 200 dage.

”Ser vi på boligmarkedet uden for de større byer, er det dog i langt højere grad præget af huse end lejligheder. Og netop ved huse er der flere faktorer, der påvirker salgstiden. Det gælder eksempelvis vedligehold af ydermur, kælder og tag. Og når vi rammer yderområderne af landet, kræver det ganske ofte en god portion tålmodighed at sælge,” siger Birgit Daetz.

I gennemsnit tager det lidt under et halvt år at sælge et hus i Danmark, men i landsdelene Nordjylland, Vestjylland Sydjylland og Vest- og Sydsjælland er salgstiden dog på den anden side af 200 dage.

Sådan gjorde vi:


Fra den 12. til den 24. juli 2017 spurgte vi Boligsiden.dk’s brugere: ”Vil du sælge din bolig, før du køber en ny?” Vi fik 1.109 svar, der fordeler sig således:

Find mere om