I en ny afstemning på Boligsiden svarer otte ud af ti deltagere, at det sværeste ved at være førstegangskøber er at finde den rette bolig og at få råd til boligen.
Det begynder med de spæde tanker om et nyt hjem. En bolig, der kan rumme alle de nye behov, som du som førstegangskøber har fået. Første skridt er enkelt. Det handler om at begynde sin boligsøgning virtuelt og bladre igennem de mange boliger til salg, som du finder på Boligsiden.
Men så snart du tager næste skridt og begynder på fremvisninger og den øvrige købsproces, bliver det lidt mere udfordrende. Specielt når du som førstegangskøber ikke har prøvet at købe bolig før.
Og spørger vi brugerne af Boligsiden, er der især to ting, som førstegangskøberne bokser lidt mere med end andre. Ifølge en ny afstemning er de største udfordringer at finde den rette bolig og at få råd til den. Det svarer hele 81 procent af de i alt de 1.400 deltagere i afstemningen.
”At købe bolig er for de fleste en af de største investeringer, du foretager i dit liv. Og når du bevæger dig ud på boligmarkedet for første gang, giver det derfor også lidt ekstra sommerfugle i maven. Det er ukendt land og samtidig indeholder en købsproces rigtig mange nye begreber og processer, som du skal forholde dig til. Derfor giver det også mening, at så stor en andel af deltagerne angiver økonomien som en af de største udfordringer,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed
Økonomien spiller samtidig ind på det andet forhold, som førstegangskøberne især koncentrerer sig om; nemlig at finde den rette bolig.
”Netop fordi et boligkøb er så stor en investering, betyder det rigtig meget, at du også får fundet den helt rette bolig. De færreste ønsker at bruge et budget i millionklassen på et fejlkøb. Derfor er det vigtigt, at boligen både ligger placeret det rigtige sted, og at selve boligen lever op til de ønsker og behov, du har. Og det kan være lidt af et puslespil at få samlet,” siger Birgit Daetz og tilføjer:
”Samtidig skal vi huske, at udbuddet af boliger har været meget lavt de seneste par år, hvilket ikke har gjort det lettere for førstegangskøberne. Tværtimod. Når du har begrænsede valgmuligheder, er du ofte nødt til at gå på kompromis med dine ønsker, og det er ikke nemt, når der samtidig er tale om en stor investering. Så jeg kan godt forstå, at selve boligjagten fylder meget hos førstegangskøberne.”
I den nye afstemning er det 47 procent af deltagerne, der siger, at det sværeste ved at være førstegangskøber er at få råd til boligen. Og netop økonomien er begyndt at fylde mere, hvis vi sammenligner med en tilsvarende afstemning, som Boligsiden lavede i 2017. Dengang var det 33 procent, der angav, at det sværeste var at få råd til boligen.
”Med de seneste års markante prisstigninger på boligmarkedet taget i betragtning, er det naturligt, at flere spekulerer over, hvordan de får råd til deres første bolig. Er du førstegangskøber uden en stor opsparing, har de stigende priser gjort det sværere for dig at få foden inden for på boligmarkedet,” siger Birgit Daetz.
Heldigvis er der hjælp at hente. Først og fremmest er det selvfølgelig vigtigt, at du tager en snak med din bank for at drøfte de muligheder, du har. Og i forhold til de øvrige dele af købsprocessen kan det for mange førstegangskøbere – og boligkøbere generelt – være en fordel at alliere sig med en købermægler, som du kan læse mere om her. Derudover har vi her på Boligsiden også lavet denne guide til dig som køber, hvor du kan læse om de vigtigste dele af processen.
Sådan gjorde vi:
Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden mellem 30. december 2021 og 12. januar 2022. I alt 1.405 deltagere har svaret på spørgsmålet:
[infogram id=”14354a65-91da-4532-8f78-aea6520d3b17″ prefix=”EqO” format=”interactive” title=”Hvad er sværest ved at være førstegangskøber”]